Přihlásit

Divočáci ničí úrodu na polích (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko – Myslivecká sezóna na Blanensku už se pomalu začíná rozjíždět. Od začátku září myslivci loví divoké kachny a černou zvěř. Ta dělá letos myslivcům těžkou hlavu. Oproti loňsku je divokých prasat na Blanensku více a způsobují škody na polích. Podle jednatele okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslava Zeleného je nárůst stavu černé zvěře způsoben loňskou velkou úrodou žaludů. „Byl takzvaný žírný rok. Prasata měla dostatek potravy, a tak se narodilo hodně selat,” řekl Zelený.

Divoká prasata ale v některých částech Blanenska způsobují škody na polích. „Prasata se začala lovit už začátkem září, kvůli tomu, že dělala škody hlavně v kukuřici,” uvedl Zelený. To potvrzuje i předseda Mysliveckého sdružení Obora Jaromír Horák. „Letos máme s černou zvěří velké problémy, je jí hodně a dělá škody na úrodě,” řekl Horák.

Zatímco odlov černé zvěře a divokých kachen už začal, na hony na bažanty a zajíce si musí myslivci ještě počkat. „My budeme tuto sezónu pořádat jeden hon, a to na Štěpána. Plánujeme střelit asi čtyřicet zajíců, ti u nás jsou vidět poměrně často. Máme u nás ale málo bažantů. Střelená zvěř poputuje většinou na ples do tomboly,” řekl hospodář Mysliveckého sdružení Vanovice–Borotín Radomír Marek.

I Myslivecké sdružení Obora má na svých internetových stránkách naplánované hony, a to sedmnáctého listopadu a patnáctého prosince. „Drobné zvěře je ale velmi málo. Uvažujeme, jestli vůbec hony na drobnou letos budeme pořádat,” uvedl Horák.

Nízké stavy drobné zvěře trápí myslivce na Blanensku dlouhodobě. „Bažanti a další drobná zvěř se drží hlavně v remízcích mezi poli. V sedmdesátých a osmdesátých letech se ale rozmohlo pěstování zemědělských plodin na velkých plochách a remízků výrazně ubylo. Zvířata se tak neměla kde schovat, a tak začala ubývat. Od té doby se nám stavy drobné zvěře nedaří zvednout,” vysvětlil Zelený. Podle něj situaci neprospívá ani časté plašení zvěře v přírodě. „Do lesů teď chodí velké množství lidí od cyklistů, pěších turistů, houbařů po motorkáře a to zvěři vůbec nesvědčí,” řekl Zelený.

Některé myslivecké spolky se proto nedostatek drobné zvěře rozhodly řešit umělým odchovem. „Toto se daří například u kachen a u bažantů. Odchov divokých zajíců je ale složitější. Dají se koupit divocí zajíci z odchytu, z oblastí, kde jich je dostatek. Jeden takový zajíc ale stojí minimálně dva tisíce korun, a to si většina mysliveckých sdružení nemůže dovolit,” uvedl Zelený.

Podle něj tak tuto sezónu myslivci na honech na Blanensku uloví jen asi sto padesát zajíců. „Bažantů bude ale víc, právě díky tomu, že jejich umělý odchov není tak složitý,” dodal Zelený.

Na pořádek na honech budou i letos dohlížet policisté. „Budeme kontrolovat, zda střelci nepili alkohol, jestli mají v pořádku zbrojní pasy a doklady ke zbraním,” řekla policejní mluvčí Iva Šebková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.