Přihlásit

Veterinární správa: Restaurace prodávají zvěřinu načerno (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naprostá většina restaurací, které v Česku nabízejí zvěřinu, tak činí načerno, uvedl na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.

Naprostá většina restaurací, které v Česku nabízejí zvěřinu, tak činí načerno, uvedl na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.

"To znamená, že ti ostatní to dělají načerno," upozornil Malena s tím, že dotyční prokazatelně musí zvěřinu stáhnout a dále zpracovat, čímž podle něj porušují zákon. Podle dostupných informací však restaurace mohou nakupovat zvěřinu legálně také již zpracovanou ze schválených zařízení, těch je podle databáze na stránkách SVS nyní celkem 77.

Malena dále uvedl, že veterináři v předchozích letech odebrali oprávnění desítkám takzvaných laických prohlížitelů, kteří v některých případech vydávali restauracím falešné doklady o původu masa.

Část restaurací či obchodníků také klame své hosty, když jim nabízejí jako zvěřinu maso zvěře z chovů na farmách, jehož pořizovací cena je nižší než u masa z ulovených kusů. Jako zvěřina se smí označovat pouze maso z ulovených volně žijících zvířat. Maso z chovů se správně označuje jako maso z daňka, maso z muflona či jelena.

Společné kontroly veterinářů s hygieniky v nedávné minulosti odhalily v restauracích závažné nedostatky. "Když jsme udělali společnou kontrolu, došli jsme k tomu, že tak, jak nejsou schopni někteří prodejci v současné době zdokumentovat alkohol, nebyli výrobci pokrmů schopni zdokumentovat, jak nabyli tuto zvěřinu," podotkl Malena.

Kontrola restaurací nyní spadá do kompetence hygieniků. Ministr zemědělství Petr Bendl chce v rámci návrhu zákona o potravinách prosadit, aby veškerou kontrolu potravin včetně alkoholu prováděl pouze jeho resort. Veterináři chtějí získat kompletně pod svůj dozor oblast živočišných potravin. Produkty rostlinného původu by kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Hygienici by tak v restauracích kontrolovali jen obecnou úroveň hygieny.

Ministr zemědělství Petr Bendl chce v rámci návrhu zákona o potravinách prosadit, aby veškerou kontrolu potravin včetně alkoholu prováděl pouze jeho resort. Veterináři chtějí získat kompletně pod svůj dozor oblast živočišných potravin. Produkty rostlinného původu by kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Hygienici by tak v restauracích kontrolovali jen obecnou úroveň hygieny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.