Přihlásit

Lesňáček olšový v Británii pobláznil ornitology, vidět ho chtěly stovky lidí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pták běžně žijící v Severní Americe pobláznil v Británii amatérské ornitology, kteří kvůli fotografii v Evropě zřídka vídaného opeřence hodiny číhali za vesnicí v hrabství Essex. Minulý týden v pátek jich tam kvůli jedinému exempláři lesňáčka olšového dorazily asi dvě stovky, napsal server BBC.

„Málem jsem spadl ze židle, když jsem ho poznal i díky tomu, že jsem ho vídával v Americe. Padlo taky pár sprostých slov,“ citovala BBC ornitologa Simona Wooda, který lesňáčka poprvé pozoroval ve středu na své zahradě v obci Heybridge. Podle něj jsou tito ptáci v Evropě k vidění jen velmi vzácně, v Británii byl dosud lesňáček olšový pozorován jen osmkrát.

Díky fotografiím, které Wood zveřejnil, se k jeho domu hned druhý den sjelo na 130 jeho kolegů s dalekohledy a fotoaparáty. Lesňáček se sice ze zahrady přesunul do nedalekého porostu, ale na místě zůstal, a tak jej v pátek přijelo obdivovat dalších 200 lidí, někteří i z velké dálky.

Podle Wooda nejspíš lesňáček nad Evropu zabloudil kvůli počasí. „Pravděpodobnost, že se dostane přes Atlantik a přistane na zahradě někoho, kdo ho pozná, je pozoruhodně malá,“ ocenil ornitolog vzácnou příležitost.

Lesňáček olšový je zástupcem řádu malých amerických pěvců, který žije v Kanadě a v USA a zimuje ve Střední a Jižní Americe. Je poměrně nenápadný s typickou bílou hnědě žíhanou náprsenkou.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.