Přihlásit

Více zbraní, více masových střeleb? Nekonečná debata o zákonech, svobodě a zkušenostech z USA (irozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zákon o zbraních. Zpřísnit? Znamená víc zbraní ve společnosti i větší riziko, že dojde k masové střelbě? Kontroverzní, ale důležité téma. A kdo s ním má větší zkušenost než Spojené státy. O datech a zkušenostech mluví John Donohue ze Stanfordské univerzity. Ptá se Matěj Skalický.

Nedávná střelba na Univerzitě Karlově v Praze, při které zemřelo 14 lidí, rozvířila v Česku debatu ohledně zpřísnění zákona o střelných zbraních. Všichni si kladou otázku, zda by taková tragédie měla vést ke změně legislativy, anebo bychom měli hledat příčiny jinde? Co myslíte?

Masové střelby, jako ty, které známe z USA, jsou určitě velký problém a vyžadují komplexní přístup, abychom se s ním nějak vypořádali. Je to mimořádná událost a Česko je malý stát, kde se to děje méně často než v tak velké zemi, jako jsou Spojené státy. Je ale znepokojující, že i v případě střelby v Česku jsou jasné známky toho, že se střelec inspiroval masovými střelbami jinde ve světě. Když vidíme takovéto napodobování, je to znepokojivé, protože určitě nechceme, aby vznikl nějaký vzorec, podle kterého budou problémoví mladí muži páchat podobně smrtící útoky. Měli bychom se vážně zabývat tím, jak tento problém řešit.

Celý rozhovor najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.