Přihlásit

Zubří stádo v Ralsku se rozrůstá (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
Už na víc než 40 kusů narostlo největší stádo zubrů u nás. Žije v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku, během letoška se narodilo šest mláďat, prvních pět zvířat do zdejší obory převezli z Polska v roce 2011.

Jana Šrámková, redaktorka ČT
Můžou to být dlouhé hodiny bezvýsledného hledání. Tentokrát ale máme štěstí. Zubři spolu s laněmi čekají u krmelce. Nejstatnější samec dává jasně najevo, komu teď patří území, na kterém bývala tanková střelnice.

Miroslav Zikmund, VLS ČR
Ty mladší se prostě trošičku bojí těch lidí, tenhleten tím, jak má tady vlastně výsostné postavení, tak se chová trošičku jinak.

Jana Šrámková, redaktorka ČT
Žádného přirozeného nepřítele zubři v oboře nemají. Vlk se v oblasti naposledy objevil v roce 2014. Medvěd se tady nevyskytuje. Aby do budoucna nebyly v Ralsku zubrů stovky, musí stádo redukovat.

Miroslav Zikmund, VLS ČR
Snažíme se směňovat nebo přemisťovat do nějakých jiných chovů.

Jana Šrámková, redaktorka ČT
I kvůli tomu, aby zubři nevytlačili ostatní obyvatele obory, třeba jeleny. Těch je tady bezmála tisícovka. Zubři jsou ale u krmelce vždy první, kromě sena jim přijde vhod ječmen, kukuřice i hrách. V oboře Židlov mají zubři k dispozici 3800 ha lesa, a tak spatřit tohle zvíře je opravdu velká vzácnost.

Miroslav Zikmund, VLS ČR
Sami jste viděli, že jsme je hledali poměrně dlouho a je to tak, že ta obora je opravdu veliká.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Máme v rámci České republiky řadu chovů zubrů. Tady u Vojenských lesů a statků v Mimoni, v oboře Židlov, je to opravdu největší stádo, které je v České republice chováno.

Jana Šrámková, redaktorka ČT
V současném zákoně o myslivosti, ale zubr ve výčtu zvěře stále chybí, s jeho návratem do české přírody totiž nikdo nepočítal.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Zubr je dneska vedený jako volně žijící živočich.

Jana Šrámková, redaktorka ČT
Změnit by to měla připravovaná novela zákona. Jana Šrámková, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.