Přihlásit

Těžké období pro přežití zvěře (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jana Fabianová, moderátorka
Zvěř přečkává jedno z nejnáročnějších období v roce, v přírodě má méně potravy, navíc hůř dostupné. Podle myslivců je teď důležité zvířata přikrmovat, lidé by do krmelců ale neměli nosit například pečivo. Zvěři může způsobit vážné zažívací obtíže.

Jiří Kučera, Kozlovice
Pomalu přicházíme ke krmelci.

Marek Slavík, redaktor
Jak často tady chodíte?

Jiří Kučera, Kozlovice
Většinou co dva dny nebo co tři dny, co dva dny, většinou teďka, když bylo hodně sněhu.

Marek Slavík, redaktor
Teď je sněhu ale poskromnu. I přesto je podle Jiřího Kučery zvířata důležité přikrmovat, dostupné potravy mají v přírodě jen omezené množství.

Jiří Kučera, Kozlovice
Vidíme, je tady vymeteno.

Marek Slavík, redaktor
Zvěř přikrmuje senem, ovsem nebo kukuřicí. U krmelce umístil také sůl, která nahrazuje vodu. Hlavně v období Vánoc, pomáhají myslivcům i jiní. Často však naráží na potraviny, které by v krmelci neměli co dělat. Lidé by do krmelců neměli dávat žádné pečivo a už vůbec ne cukroví. Podle myslivců tím mohou způsobit zvěři vážné zdravotní problémy.

Jiří Kučera, Kozlovice
To je to samé, jako kdyby vegetarián se rozhodl zkrátka po pěti letech, že si vezme maso, takže ten žaludek jako kdyby má problém to strávit, a tak se mu i ty zvířátka s tím mají problém, vlastně to strávit, nejsou na to jejich střeva a žaludky na to vybaveny, takže pečivo se nepodává.

Marek Slavík, redaktor
O něco drsnější podmínky mají zvířata na horách, letošní zima je k nim ale zatím shovívavá.

Jindřich Španihel, Morávka
Dokáže se dohrabat ještě k té potravě, že nějaký ostružiník a ty zbytky nějaké najde, tak je to pro ně ještě jako výhodné.

Marek Slavík, redaktor
Už několik let ale trápí Jindřicha Španihela neukáznění turisté, podle něj chodí často mimo značené trasy.

Jindřich Španihel, Morávka
To dopadne tak, že ta zvěř běhá z místa na místo a vlastně se vysílí. Ona spotřebuje vlastně ty svoje tukové zásoby, které si vytvořila na podzim předčasně a naprosto zbytečně.

Marek Slavík, redaktor
Příznivější podmínky pak mají tito daňci, které Jindřich Špaňhel chová. Zimu vždy bez problémů zvládnou.

Jindřich Španihel, Morávka
Nebojte, pojďte, pojď. Tak oni se mají dobře, protože oni nepotřebujou nikde utíkat, nic nehledají.

Marek Slavík, redaktor
Podle chování zvěře myslivci odhadují, že pravá zima ještě dorazí, minimálně na hory. Zvířata mají totiž větší tukové zásoby než jiné roky, očekávají tedy tuhé mrazy i vyšší sněhovou pokrývku. Marek Slavík, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.