Přihlásit

V zoo v Ústí nad Labem pošla o svátcích samice tapíra čabrakového (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem o vánočních svátcích přišla o samici tapíra čabrakového, měla akutní neuropatické onemocnění. Chovatelé se zvířetem rozloučili na Boží hod 25. prosince, první zdravotní potíže se u samice objevily den před Vánoci. Ve výběhu zůstal pouze samec. Zoo o tom informovala na svém fabookovém profilu.

„Tým zoologů a veterinárních lékařů ihned podnikl potřebné kroky a zahájil nezbytnou medikaci. I přes okamžité zahájení léčby, nepřetržitou péči chovatelů, zoologů a veterinární lékařky, jsme po více než padesáti hodinách boj o její život prohráli,“ uvedla zoo.

Pár tapírů dorazil do zoo letos v létě. Výběh měl v horní části zoologické zahrady, kde dřív byli umístění sloni. Podle vyjádření instituce bude expozice dál sloužit svému účelu, o dalších krocích se jedná s koordinátorem chovu. Ústecká zoo se měla pokusit o rozmnožení tohoto vzácného druhu.

Tapír čabrakový je jediným asijským druhem tapíra, který žije v jihovýchodních pralesích Asie na území Sumatry, Thajska a Malajsie. Od svých jihoamerických příbuzných se odlišuje černo-bílým zbarvením, které ho v pralese dokonale maskuje. Vyskytuje se často poblíž vody, hledá v ní úkryt, výborně plave a potápí se. Ze všech pěti dosud popsaných druhů tapírů je největší a kvůli lovu a odlesňování, které ho připravuje o jeho přirozené prostředí, je řazen mezi ohrožené druhy. Zástupců tohoto druhu je nedostatek i v populaci evropských zoologických zahrad.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.