Přihlásit

Sobi dokážou přežvykovat potravu i ve spánku, zjistili vědci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sobi zvládají multitasking a dokážou přežvykovat potravu i ve spánku. Zjistili to vědci, kteří v přírodě zkoumali spánkové cykly tohoto sudokopytníka pomocí záznamů elektrické aktivity mozku, napsal deník The Guardian.

„Domníváme se, že schopnost spát i v době přežvykování je zvláště důležitá v době krátkého léta, kdy jsou sobi během celého dne velmi aktivní a snaží se sežrat dostatek píce, aby nashromáždili tuk pro zimní měsíce chudé na potravu,“ uvedla spoluautorka studie Gabriela Wagnerová z Norského institutu pro biologii v Tromsö.

Zoologové v arktické přírodě sledovali v různých obdobích roku čtyři sobí samice, kterým neinvazivní metodou připevnili elektrody sledující elektrickou aktivitu mozku (EEG). Zjistili, že zvířata spí přibližně stejnou dobu bez ohledu na roční období, a proto potřebují v létě, kdy mají kvůli dostatku vegetace na spánek nejméně času, spojit odpočinek s trávením.

„Máme za to, že v přírodě může sob přežvykování provádět po poměrně podstatnou část spánkového cyklu,“ uvedla Wagnerová.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.