Přihlásit

Návštěvníci zlínské zoo mohou vidět nového samce jaguára amerického (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci zlínské zoologické zahrady mohou ve výběhu vidět nového samce jaguára amerického. Jmenuje se Akabo, zahrada ho získala v listopadu z francouzské zoo. Se samicí Yunou se brzy sblížili a již společně chodí do výběhu, řekla včera novinářům chovatelka Ivana Jakšičová.

„Akabo se musel napřed rozkoukat, zorientovat se v novém prostředí, zvyknout si i na nás. Když jsme viděli, jak na sebe krásně s Yunou reagují, tak jsme se rozhodli je pustit k sobě docela brzy, asi po 14 dnech,“ uvedla chovatelka.

Jaguáři chodí do venkovního výběhu i v zimě. „Každý den jdou ven. Ale když je větší zima, jdou za hodinu domů, když je hezky, jsou venku několik hodin,“ řekla Jakšičová. Sníh zvířata překvapil.

Samec je rok a půl starý, dominantnější je zatím starší samice. „Je to ještě puberťák, každý den je jiný, ještě si zvyká. Teprve ho poznáváme,“ uvedla Jakšičová. Akabo by měl pohlavně dospět za rok a půl. Už teď je však větší než Yuna, váží asi 80 kilogramů, samice má necelých 60 kilogramů.

Zvířata mají na každý den vyčleněno čtyři až pět kilogramů masa. „Snažíme se, aby krmná dávka byla pestrá. Dostávají hovězí, skopové, zvěřinu, kuřata, velký podíl vnitřností,“ uvedla chovatelka. V týdnu jsou tři dny krmné prostřídané hladovkami, podobně, jak je tomu v přírodě.

Zahrada otevřela expozici Jaguar Trek loni na jaře. Komplex nabízí vnitřní ubikaci i venkovní výběh pro jaguáry. S rozlohu přes 2000 metrů čtverečních jde zřejmě o největší expozici pro jaguáry v Evropě. Původně ji s Yunou obýval i samec Danny, který však uhynul loni o vánočních prázdninách, příčinou bylo zaškrcení a zauzlení střev. Zahrada měla poté přislíbeného nového samce.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.