Přihlásit

Na Svatohubertskou pouť dorazily tisíce lidí (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na své si o víkendu na Svatém Hostýně přišli příznivci myslivosti, ale také milovníci kultury. Děti si zase mohly vyzkoušet lukostřelbu

Bystřice pod Hostýnem
Mysliveckou Svatohubertskou pouť hostil uplynulou sobotu už počtrnácté Svatý Hostýn. Kromě příznivců myslivosti se tak na mariánské poutní místo hrnuly doslova davy lidí.
Lákalo je nejen krásné počasí, ale také zajímavý program: dopoledne zazněla před bazilikou hudba a signály Okresního mysliveckého spolku Přerov. Poté vyšel průvod k obrazu svatého Huberta, patrona myslivců.
O čtvrt na jedenáct pak začala svatohubertská mše svatá, které jako obvykle přihlíželo velké množství lidí a kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
Během celého dne mohli návštěvníci zhlédnout několik výstav, například obrazy Hany Křenkové nebo Karla Bubílka či jiné ukázky umění myslivců - ať už fotografie nebo rytecká díla.
Na louce vedle baziliky předvedla skupina Vancoš z Ostravy výcvik dravců. Po ní vystoupili opět trubači z Přerova, kteří uvedli představitele Klubu autorů při Českomoravské myslivecké jednotě.

Nechyběla polština nebo slovenština
Děti, ale i dospělí si mohli vyzkoušet lukostřelbu pod dohledem zkušených lukostřelců z Mrlínku. Mezi návštěvníky byli lidé nejen z bezprostředního okolí, ale také z celé republiky. Dokonce bylo slyšet i polštinu a slovenštinu.
"Jezdíme sem, protože jednak věřím v Pána Boha, a jednak proto, že jsem myslivec. Potkám se tu se známými lidmi. Jezdíme sem už přes dvacet let, tedy ještě déle, než trvá tato tradice," řekl Deníku myslivec z Kyjova Miroslav Prokeš a dodal, že se mu líbil i doprovodný program.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.