Přihlásit

Řidiče na Hornolidečsku chrání pachové ohradníky (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hornolidečsko
Stovky pachových ohradníků nainstalovali v minulých měsících myslivci u silnice mezi Horní Lidčí a Střelnou. Za úkol mají udržovat zvířata mimo cestu a snížit tak počet střetů s auty.

Hornolidečsko Stovky pachových ohradníků nainstalovali v minulých měsících myslivci u silnice mezi Horní Lidčí a Střelnou. Za úkol mají udržovat zvířata mimo cestu a snížit tak počet střetů s auty.Úsek byl vybraný kvůli častému výskytu dopravních nehod. O umístění pachových ohradníků zdejší myslivci usilovali už dva roky. "Jedná se vlastně o dřevěné kolíky opatřené speciální pěnou, která vydává pro zvířata odpudivý zápach. Působí na ně jako repelent," vysvětlil myslivec Marian Zvoníček z Horní Lidče.

Řidiči ale opatření nemohou brát jako neprostupnou stěnu. "Zvyšuje pouze pozornost zvířat při přecházení v ohrožených místech a motoristům dává možnost včas reagovat na případné nebezpečí" dodal Zvoníček.

Fungování ohradníků jde pozorovat už teď. "Pár měsíců po jejich první instalaci se výrazně snížil počet nehod. Letos jsme zaznamenali pouze dvě srážky," řekl předseda mysliveckého spolku v Horní Lidči Pavel Pechal.
Letos už 41 srážek se zvěří

Na kolik účinné odpuzovače jsou, se ukáže v blízké době. "Na podzim totiž zvířata migrují za potravou, a tak je ohradníky už tolik neudrží. Pro všechny případy jsme je nastříkali novou pěnou a dál uvidíme," uvedl předseda okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček. Dodal, že v okrese Vsetín jsou pachové ohradníky umístěny ve čtyřech honitbách.

Policisté od začátku roku řešili na Valašsku jednatřicet případů srážek se zvěří. Čtyři nehody se staly přímo na Hornolidečsku. "V Horní Lidči, ve Střelné a Valašských Příkazech došlo ke kolizi se srnou. V Lužné srazil řidič káně lesní," informovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

V jiných regionech jsou odpuzovače zvěře častým cílem zlodějů a vandalů. Lidé je pak využívají například na zahradách. Moc dlouho jim však nevydrží. Odpudivé látky je potřeba pravidelně doplňovat. Podobné krádeže se podle Javorkové okresu Vsetín zatím vyhýbají."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.