Přihlásit

Policie zjišťuje, kdo ničí kazatelny (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dřevěné kazatelny, sloužící myslivcům k rozhledu po okolí a čekání na zvěř, si v lesích kolem Nesovic za cíl vybral neznámý vandal. Několik konstrukcí strhl, jiné spálil.

Nesovice
Několik dřevěných posedů v lesích kolem Nesovic, takzvaných kazatelen, se v posledních dnech stalo terčem neznámého vandala. Některým rozbil okna a poškodil přístupový žebřík, jiné rovnou strhl k zemi. Jedna kazatelna přitom může stát i třicet tisíc korun. Po pachateli pátrá policie.
Od konce minulého týdne šetří případ bučovičtí policisté. "Prověřují informace a zjišťují možného pachatele a výši škody. Podle dosavadních zjištění půjde pravděpodobně o trestný čin," informovala policejní mluvčí Iva Šebková.
Ničení posedů u Nesovic není první případ, který policisté evidují. "V minulosti jsme šetřili podpálenou kazatelnu ve stejné lokalitě. Pachatel bohužel zůstal neznámý," řekla Šebková.
Kazatelny, na které se tentokrát vandal zaměřil, myslivci do lesa umístili teprve letos. "Staré posedy, které tam byly předtím, také někdo ničil. Právě proto myslivci vyrobili nové. Jedna z nich stojí pětadvacet až třicet tisíc korun, jsou zateplené, musíte do toho započítat nejen materiál, ale také práci a čas. A je opravdu smutné, že se k nim někdo takhle chová," neskrýval rozhořčení nesovický starosta Vítězslav Reška.
Vandal se navíc projevil přímo před loveckou sezonou. "Tento typ kazatelen používají myslivci hlavně k odstřelu škodné. Teď před zimou už se tam jen těžko dostanou s technikou, aby mohli postavit nové. Pokud nebude výjimečně dobré počasí, nové kazatelny budou stát zase až na jaře," vysvětlil starosta.
Sám nedokáže odhadnout, jaký člověk může mít na posedy spadeno. "Buď prostě potřebuje něco ničit, nebo nevím. Některé případy jsou hlášené i z širšího okolí. S okolními spolky máme velmi dobré vztahy, ani tam nikdo neví, kdo a proč to dělá. Podle mě to ani není jeden člověk, ale spíš dva nebo tři. Jedna ze stržených kazatelen byla totiž v osmimetrové výšce, a to by jeden člověk těžko dokázal," myslí si starosta.
Bezradný je i předseda nesovického mysliveckého sdružení Pláňava Luděk Machálek. "Je to hrozné, nevíme, co s tím máme dělat. Hlavně si nedokážu představit, kdo se vůbec může takhle chovat. Jedna ze stržených kazatelen byla jen měsíc stará. Všichni jsme je stavěli vlastními silami ve volném čase, a teď se s nimi stane tohle," povzdechl si Machálek.
Podle něj se pachatel nebo pachatelé neomezují jen na Nesovice, a tak je jejich vypátrání ještě těžší. "U sousedů tři kazatelny úplně shořely, vandalové prý řádili i ve Snovídkách. Žádné problémy s lidmi jako myslivci nemáme, takže vůbec nevíme, jaký má dotyčný motiv," připomněl předseda.
Kapacity na to, aby ohrožené posedy hlídali, myslivci nemají. "Možná by mohlo pomoci, kdyby teď lidé při procházkách v lese dávali větší pozor na to, co se kolem děje. Když si všimnou něčeho podezřelého,můžou to ohlásit na obecní úřad. Díky tomu by se mohlo povést pachatele chytit nebo aspoň najít nějaké stopy," doplnil Machálek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.