Přihlásit

Zranění, která se stávají při honech, bývají velice často vážnějšího charakteru (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovnicko
Podzimní období vždy značí hlavně hony, naháňky a další akce spojené s myslivostí. "Nimrodi" se svému koníčku, mnozí i povolání, věnují po celý rok, ale hlavně podzim je pro ně období, kdy akce s tímto spojené jsou častější.
Je to ale zároveň i období, kdy policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál (OSZBM) bývají nejvíce v pohotovosti.
Mluvčí rakovnické policie Jana Žáčková upozornila: "Kolegové z oddělení dohledu a dozoru totiž každoročně vyrážejí na různé tyto akce, aby provedli řádnou kontrolu zbraní, průkazů zbraní, zbrojních průkazů, loveckých lístků, povolenek nebo pojištění." Je proto nejvyšší čas, uvést si do pořádku všechny náležité doklady.
Zkontrolovat pojištění a začít pro jistotu vyřizovat pojištění i na příští rok. Zjistit, zda se neblíží konec platnosti zbrojního průkazu.
"Každý z držitelů tohoto průkazu si musí včas, a to nejpozději dva měsíce před vypršením jeho platnosti, zažádat o nový zbrojní průkaz. Policisté, kteří tyto záležitosti vyřizují, bývají velmi přísní. Stejně tak by měla sedět všechna data na průkazu. Jít na hon s prošlým pojištěním či zbrojním průkazem je holé šílenství," zdůraznila Jana Žáčková. Pamatujte, pokud si půjčujete od někoho zbraň, musí vám dotyčný dát i průkaz zbraně. To by bylo stejné, jako by otec synovi půjčil auto, ale už mu k němu nedal doklady. "Na to policisté neberou ohledy. Vždyť jakákoliv manipulace se zbraněmi je velmi nebezpečná a je na místě ostražitost, pečlivost a opatrnost. Ke kontrolám ze strany policistů z oddělení dozoru a dohledu dochází namátkově. Každé sdružení je povinné nahlásit na patřičné orgány doby lovů, naháněk a dalších akcí," upozornila Žáčková.
Policisté si poté vybírají, snaží se, aby absolvovali v daném regionu alespoň z každého sdružení jednu akci. Další upozornění - policisté nemusí přicházet jen na začátcích jednotlivých akcí.
Můžou dorazit uprostřed, na konci - kdykoliv. Vždy mají k dispozici telefonní kontakty na vedoucí jednotlivých akcí a tak pro ně není problém dorazit později. Vedoucí mysliveckých akcí by měl mít v pořádku i seznam účastníků včetně hostů.
A co dále kontrolují policisté v rámci dohledu?
"Při každé kontrole, která na akci probíhá, se dotyčný nimrod podrobí i orientační dechové zkoušce. A běda, jak nadýchá. O to hůř, že má v držení zbraň.
Každá kontrola se zaznamenává a archivuje.
Nezapomeňte, že po ukončení akce, je lepší odvézt zbraň domů, ještě dříve, než začne pravá myslivecká zábava," uvedla Jana Žáčková s tím, že není dobré, když v noci zastaví policisté v rámci dohledu nad BESIP vozidlo, ze kterého vystoupí podnapilý řidič a vzadu na sedadle má položenou zbraň.
"Ale stává se to. Nebo pokud podnapilý myslivec vracející se z honu má sice svého řidiče, který ho bezpečně dopraví domů, ale těžko vysvětlí kontrole, proč jako vlastník zbraně a opilý tuto zbraň převáží na zadním sedadle," popsala dále Jana Žáčková.
A poslední upozornění: Zbraň je nutné vždy převážet vybitou, bez zásobníků a v pouzdře! Nikdy nenecháváme zbraň jen tak někde pohozenou, ale řádně uloženou a zajištěnou. "Zranění, která se stávají při honech, jsou ve většině případů vážnějšího charakteru. Proto je na místě opravdu velká opatrnost při manipulaci se zbraní a nebýt ukvapený pokaždé ráně. Mnohdy jsou střelci blízko sebe a bezhlavě vystřelit může znamenat i smrt pro kamaráda," popsala další nebezpečnou situaci, která na honu může nastat, Jana Žáčková.
"Policisté z z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál přejí myslivcům mnoho úspěchů při nadcházejících loveckých akcích, hlavně žádná zranění a škody na majetku. Lovu zdar," popřála ještě Jana Žáčková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.