Přihlásit

Srnčí ničí řepka a zákeřný vir (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecko
Blíží se období, kdy se lidé zejména na okrajích vesnic mohou setkat se srnčí zvěří, která jakoby omámená ztrácí svou plachost a přibližuje se k obydlím. Je to většinou účinkem halucinogenních látek obsažených v řepce.
"Jakmile zmizí zelené plochy a přikryje je sníh, tak řepka srny láká. Je sladká, zvěř je omámená, začne trpět průjmovým onemocněním a uhyne," říká předseda Mysliveckého sdružení Háj v Dolních Němčicích na Dačicku František Burian.
Podle jeho slov je však v současné době pro zvěř na Dačicku daleko větší hrozbou nakažlivé onemocnění papilomaviróza. "Na těle zvěře se objeví vředy. A v zimě, kdy se zvěř shlukuje do houfů, se nemoc rychle přenáší. Je to virové a stačí, aby nakažený kus někde ležel na zálehu a druhý den si tam lehl jiný kus. V létě takový problém není, protože zvěř není tak pohromadě," naznačuje František Burian.
Bohužel, na onemocnění srnčího způsobené papiloviry není zatím žádný lék.
"V roce 1991 byl vývoj vakcíny zastavený, ale teď by se mělo snad podle příslibu ministra zemědělství znovu začít," doplnil František Burian s tím, že na Dačicku, respektive na Volfířovsku se nemoc objevila již před zhruba dvěma lety a nyní se rozšiřuje do okolí.
Dalším lokalitám na Jindřichohradecku se papilomaviróza vyhýbá. Podle hospodáře Mysliveckého sdružení v Břilicích u Třeboně Zdeňka Mráze však zvěři v zimě ubývá ploch s potravou.
Před zimou se zvěř tradičně shromažďuje ve větších tlupách.
"Mění se ale její potravní řetězec. V současné době je hodně ploch připravených na jarní setí kukuřice a zmenšují se prostory pro pastvu. Proto zvěř hledá potravu na ozimech a řepce. Ale otravy z řepky jsou častější až před jarem, kdy už nic jiného k potravě není," míní Zdeněk Mráz.

***
Papilomavir způsobuje tvorbu určitého typu bradavic a výrůstků okolo očí, uší, vemene či mezi prstními polštářky ­ veterináři doporučují s takto postiženými kusy zvěře zacházet opatrně a případné bradavice odstranit neškodně tak, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy ­ na člověka by tento typ papilomaviru být přenosný neměl

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.