Přihlásit

Svěcení kapličky v Míkovicích (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když loni v létě Vraťa Slunečko a Jindra Navrátil přišli za mnou s tím, že by rádi více zviditelnili sdružení myslivců "Boří" Míkovice - Podolí, považoval jsem jejich počínání za jakousi recesi. Chtěli totiž po mně návrh na prapor, který by vyjadřoval symboliku této honitby.
Záhy jsem zjistil, že to myslí smrtelně vážně a že je to také první krok k dalšímu jejich počinu, který si tito dva nadšenci zatím jen tak pro sebe vytyčili. "Postavíme kousek od myslivecké chaty kapličku zasvěcenou sv. Hubertovi," řekli. Když byl prapor hotov a také letos v lednu na mysliveckém plese oficiálně představen, bylo mi naprosto jasné, že i ta kaplička bude letos vysvěcena. Přestože se jejich záměr nesetkal až tak s jednoznačným nadšením, Jindra, Vráťa, primář Laďa Okénka a zednický mistr Tonda Pištěk se pustili do práce.
No a v pátek 28. září 2012, v den České státnosti, mohlo více než 200 hostů z Míkovic i blízkého okolí obdivovat při slavnostní mši věnované sv. Václavovi a sv. Hubertovi jejich snažení.
Svěcení se ujali P. Jaroslav Polách a P. Josef Josefík, který ve svém kázání seznámil podrobněji přítomné s osobnostmi obou světců.
Teplé slunné odpoledne, bohatá krmě v podobě zvěřinových specialit zdarma podávaných pro všechny přítomné, bohaté občerstvení a pro děti špekáčkové hody, to vše patřilo k tomu nesmírně vydařenému podniku. Nezbývá než myslivcům poděkovat a říci: "Zabodovali jste u lidí i u toho nahoře, že tak dbáte o přírodu a duchovno."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.