Přihlásit

Na mladíka zaútočil divočák (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočák zaútočil za bílého dne při výlovu rybníka Dvořiště. Zachránce má vykloubenou ruku

Pacov
Velký kus odvahy prokázal po sobotním výlovu rybníka Dvořiště na Pacovsku osmačtyřicetiletý Pavel Picka. Rozzuřené divoké prase tam odpoledne po výlovu zaútočilo na mladíka, který sbíral přibližně sto metrů od hráze ryby. Nebýt Pavla Picky, který bleskurychle zareagoval a divočáka zpacifikoval, kdoví jak by celý útok dopadl. I přesto však mladík i zkušený rybář nevyvázli bez újmy. Rány a nespočet odřenin jim na místě šili a ošetřovali záchranáři ze dvou sanitek. Osmačtyřicetiletý rybář si navíc z útoku odnesl vykloubenou pravou rukou.

Šlo o život
"Už bylo po výlovu, najednou slyším pod hrází děsivý řev, jako kdyby šlo někomu o život. Hned mi bylo jasné, která bije. V okolí totiž žije hodně divočáků. Když tam chodím, tak je tam občas slyším," popsal první vteřiny události, na kterou do konce svého života nezapomene, majitel loveného téměř sedmihektarového rybníka Dvořiště Pavel Picka. Ten okamžitě, bez zaváhání vyběhl pod hráz a spatřil na zemi mladíka, kterého si tam "podává" divoké prase.
"Stačila chvilka a bylo by po klukovi, na nic jsem proto nečekal. Divočák mladíka strkal na stranu, nedovolil mu zvednout se ze země. Podrážel mu nohy. Ten už měl z části svlečené kalhoty, protože prase se snažilo oběť rozpárat. Klučina měl na sobě tržné rány, byl od krve," zavzpomínal na nedávnou událost rybář a ihned pokračoval: "Skočil jsem na prase, zápasili jsme, přetahovali jsme se o kořist. Dostal jsem od něj pár úderů, rybářské holinky jsem měl v mžiku rozervané."

Dobrá kondice
Velkým plusem Pavla Picky byla jeho výška 195 centimetrů a bezesporu i to, že je v kondici, protože chodí pravidelně cvičit. Štěstí měl také v tom, že z napadení vyvázl bez povrchových zranění. "Tím, jak jsem se ho snažil odtahovat, aby přestal útočit, tak jsem to odnesl vykloubenou pravou rukou. Najednou jsem zjistil, že ji vůbec necítím. V ten moment jsem si řekl - musím zmizet," pověděl otec dvou dětí a přemýšlel nad tím, proč prase vůbec zaútočilo.
Prase divoké může být nebezpečné. Dospělí samci dorůstají délky 120 až 180 centimetrů a v kohoutku měří přibližně 90 centimetrů. Jejich hmotnost je se liší se podle oblasti, kde žijí. V průměru váží od 50 do 90 kilogramů. Pokud bachyně chrání svá mláďata, může zaútočit i na lidi. Divočáci mají vysoce vyvinutý sluch a čich. Pokud tedy člověka uvidí nebo ucítí, tak se raději uchýlí do bezpečí.
"Těžko říci, jestli zvíře bylo postřelené nebo zraněné. Ale vím, že divočácijsou plachá zvířata, sama od sebe by asi nezaútočila," přemítal Pavel Picka, který má nyní pravou ruku v sádře. Až mu ji zdravotníci sundají, tak ho budou čekat dva až tři měsíce intenzivní rehabilitace. "Bezprostředně po útoku jsem ruku vůbec necítil. Byl jsem rád, když mi lékaři nahmatali částečný puls a zvládl jsem alespoň trochu zahýbat prsty. V pelhřimovské nemocnici mi pak ruku takzvaně nasadili, což byla neskutečná a nepředstavitelná bolest," konstatoval rybář s tím, že pokud by potřeboval opět někdo pomoci, tak by se zachoval stejně.
"Mě už jen tak něco nepřekvapí. Podobných historek mám mnoho," dodal Pavel Picka, který se nyní s poraněnou rukou zvládne sám najíst, částečně obléci, ale horší je to prý podle něj v práci. "Jsem osoba samostatně výdělečně činná, nemohu si dovolit být na neschopence, protože bych přišel o zakázky. Velkou oporou je mi proto rodina, která mi pomáhá, kde se dá," uzavřel statečný rybář.

Černá zvěř se přemnožila
Černá zvěř je v současné době přemnožená, jak potvrdil i předseda Okresního mysliveckého spolku Pelhřimov František Dohnal. "Loni byl semenný rok, urodilo se hodně žaludů a bukvic, což je vždy předzvěst enormního nárůstu početních stavů mladé černé zvěře," vysvětlil Dohnal. Napadnout člověka podle něho může divoké prase, pokud je postřelené. Na člověka může zaútočit také bachyně, která vodí mladá selata, pokud jim hrozí nebezpečí. Jinak je ale černá zvěř velice plachá a člověku se raději vyhne. "Napadne­li divoké prase lovce, nese na tom vinu většinou sám, protože nedodržel zásady lovu. Je ale potřeba říci, že se černá zvěř loví špatně, protože je velmi inteligentní," doplnil předseda. Co se týče regulace počtu divokých prasat, každoročně od začátku srpna do konce roku je ze zákona povolen lov bachyně a kňoura, celoročně pak lov selat a lončáků, tedy prasat do dvou let věku. "Neměli by se však lovit velké bachyně, tedy vodící kusy, a silní kňouři. V první řadě se střílí zvěř mladá. Státní správa ale povolí i odlov dospělé černé zvěře, když má myslivec předtím odloveno několik selat a lončáků a přijde s tím, že by potřeboval ulovit například i silného kňoura," uzavřel Dohnal. (duf)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.