Přihlásit

Myslivci v Boskovicích oslaví svého patrona (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Boskovice, Křtiny - Tuto sobotu má svátek patron myslivců svatý Hubert. Správci boskovického zámku na jeho počest pořádají Svatohubertské slavnosti. Bohatý program a pochoutky ze zvěřiny už v minulých letech přilákaly řadu návštěvníků.
"Akce je oslavou myslivců. Jejich patronem je právě svatý Hubert, který má svátek třetího listopadu," uvedla Michaela Janíková ze správy zámku. Boskovičtí letos pořádají Svatohubertské slavnosti potřetí. "V předchozích dvou letech o ně byl velký zájem," dodala Janíková. Na organizaci slavností se podílejí také majitelé zámku, šlechtická rodina Mensdorff­ Pouilly.
Návštěvníky čekají novinky v programu. Členové Jezdeckého sdružení Boskovice předvedou své umění při práci s koňmi. Muzeum Boskovicka na slavnosti zapůjčí lovecké zbraně ze své sbírky. Návštěvníci dále uvidí vystoupení sokolnické skupiny Zayferus a přehlídku loveckých psů. Program zahájí ve dvanáct hodin Svatohubertská mše v zámecké kapli. Pro labužníky je připravený bohatý výběr zvěřiny, ale pochutnají si i ti, kteří toto maso rádi nemají.
Návštěvníci Svatohubertských slavností v Boskovicích zaplatí za vstup padesát korun. Zlevněné vstupné je za dvacetikorunu. Vceně je i prohlídka zámku, která může být poslední příležitostí v tomto roce. Všechny vstupenky jsou navíc slosovatelné - v tombole jsou připravené zajímavé ceny. V mariánském poutním kostele ve Křtinách zase připravují Svatohubertskou mši. V neděli čtvrtého listopadu od půl jedenácté ji pořádá tamní farnost ve spolupráci se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny.
Svatohubertská mše se od té obvyklé v mnoha věcech liší. "Budou ji doprovázet trubači školního lesního podniku a pěvecký soubor. Na mši dorazí také mnoho myslivců, kteří přinesou uloveného jelena," řekl farář Tomáš Prnka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.