Přihlásit

Brusel zvažuje zmírnění ochrany vlků kvůli dobytku, ekologové nesouhlasí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropská komise zvažuje, že kvůli rostoucímu počtu vlků uvolní pravidla ochrany těchto šelem, které podle farmářů v řadě zemí stále častěji útočí na dobytek. Oznámila to včera exekutiva Evropské unie, podle jejíž předsedkyně Ursuly von der Leyenové by měly úřady v dotčených oblastech postupovat proti vlkům důrazněji. Organizace ochránců zvířat však před odstřelem vlků varují a nárůst jejich počtu označují za dobrou zprávu pro přírodu.

„Koncentrace vlčích smeček v některých oblastech Evropy se stala skutečným nebezpečím pro dobytek a potenciálně také pro lidi,“ uvedla včera německá politička. Kriticky se o dosud chráněných zvířatech nevyjadřuje poprvé: před rokem jí na farmě u Hannoveru vlk roztrhal jejího oblíbeného rodinného poníka jménem Dolly a již tehdy šéfka komise volala po přehodnocení vlčí ochrany.

Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15 000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu. S tím se množí také útoky na hospodářská zvířata a komise zvažuje, že změní přísná pravidla platící již několik desetiletí. Úřady již nyní podle komise mohou využívat možnosti současných regulí, které v určitých případech dovolují vlky odchytávat. Jejich odstřel, který podle médií umožnily například úřady v Rakousku, je však podle ekologů nepovolený.

„Pomalý nárůst vlčích populací v Evropě má být důvodem k radosti, ne k obavám,“ řekla včera televizi Euronews šéfka ochranářské organizace Eurogroup for Animals Reineke Hameleersová. Stav vlčích smeček v Evropě podle ní není zatím stabilní a povolení odstřelu by mohlo populace šelem přímo ohrozit.

Podobně se letos vyjádřila skupina 12 ministrů životního prostředí unijních států vedená Slovenskem, která vyzvala komisi, aby zachovala přísnou úroveň ochrany vlků. Naproti tomu Evropský parlament již loni v rezoluci unijní exekutivě vzkázal, že má podniknout kroky k ochraně živobytí chovatelů dobytka.

Podle dnešního vyjádření komise by vědci či zástupci místních komunit v členských zemích měli do tří týdnů do Bruselu poslat aktuální údaje o stavu vlčích populací a jejich dopadu na život v lokalitách. Unijní exekutiva poté informace vyhodnotí a rozhodne o dalším postupu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.