Přihlásit

Veterinární správa zmírnila opatření k africkému moru prasat v Liberecké kraji (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa (SVS) dnes zmírnila některá opatření spojená s výskytem afrického moru prasat (AMP) v Libereckém kraji. Změny se týkají přesunů domácích prasat a také použití psů při lovech. Důvodem je zjednodušení administrativy a také to, že mimo uzavřená pásma platí ve vztahu k africkému moru prasat dobrá nákazová situace, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SVS Per Vorlíček.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, podle ředitele liberecké veterinární správy Romana Šebesty ale mohou být přenašeči nákazy. První případ afrického moru potvrdili v kraji veterináři počátkem prosince loňského roku, od té doby se nákaza prokázala u více než 50 kusů nalezených nebo ulovených divočáků na Liberecku a jednoho kusu na Českolipsku.

V Libereckém kraji jsou v souvislosti s nákazou zavedena dvě vymezená pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují dohromady katastry 44 obcí. Obklopuje je nárazníková oblast zvaná uzavřené pásmo I, které zahrnuje 166 katastrálních území a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji. V celé oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor.

První změna se podle Vorlíčka týká přesunů domácích prasat z oblastí mimo uzavřené území do pásem I a II. "Doposud platilo, že pro tyto přesuny bylo nutné dopředu získat veterinární osvědčení, až poté bylo možné přesun realizovat. Od nynějška stačí takovýto přesun pouze předem nahlásit Státní veterinární správě prostřednictvím webového formuláře nejméně 48 hodin před přesunem. Tuto povinnost má chovatel v uzavřených pásmech, ke kterému se prasata přemísťují," doplnil mluvčí SVS. Pro přesuny prasat z uzavřených pásem ven ale povinnost veterinárního osvědčení dál platí.

Druhá změna se týká zákazu použití psů při společných lovech v uzavřených pásmech. "Toto pravidlo se dosud týkalo všech typů lovů, avšak od dnešního dne zákaz platí pouze pro společný lov černé zvěře, na lov ostatní zvěře, například pernaté, se již nevztahuje," dodal mluvčí SVS.

Zdroj: ČTK, Liberecký kraj, 1. 9. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.