Přihlásit

V Itálii vyvolalo pobouření zastřelení medvědice, která měla mláďata (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zastřelení medvědice u národního parku v italském regionu Abruzzo ve čtvrtek večer vyvolalo pobouření politiků i ochránců přírody. Muž, který medvědici zastřelil, tvrdí, že tak učinil ze strachu, píše agentura ANSA. Podle svědectví však zvíře před tím nikomu neublížilo, byť se občas pohybovalo i v zastavěné oblasti. Ochránci se také obávají o život dvou mláďat medvědice, po kterých se nyní pátrá.

Medvědice, která získala přezdívku Amarena (višeň v italštině), protože prý měla ráda toto ovoce a třešně, spadala do programu na ochranu druhu medvědů ze střední Itálie Ursus arctos marsicanus. Těch je zhruba 60 a žijí především v národní parku, který pokrývá část apeninského pohoří v regionech Abruzzo, Lazio a Molise.

Medvědici Amarenu zastřelil jeden muž ve čtvrtek večer, když se pohybovala na okraji vesnice San Benedetto dei Marsi. Muže zadržela policie. Ten při výslechu řekl, že medvědice vnikla na jeho pozemek a měl z ní strach, napsala agentura ANSA. Muž medvědici zastřelil mimo chráněnou oblast.

Zastřelení chráněného zvířete dnes vyvolalo kritiku politiků. Podle ministra životního prostředí Gilberta Pichetta se jedná o "vážnou událost, kterou je nutné co nejdříve objasnit". Šéf regionu Marco Marsilio incident odsoudil jako urážku celého regionu. Událost podle něj vyvolává hněv a smutek.

"Těžko se mi věří tomu, že se jednalo o sebeobranu. Medvědice Amarena nikdy na nikoho nezaútočila," uvedl šéf národního parku Luciano Sammarone. Občas se však zvíře přiblížilo k lidským sídlům.

Obavy nyní panují o dvě mláďata, která byla s medvědicí a po jejím zastřelením utekla. Podle ochránců přírody nejsou zřejmě ještě dost stará, aby se dokázala o sebe postarat. Vyhlásili po nich pátrání, ačkoliv nebude snadné plachá zvířata nalézt.

V uplynulých měsících Itálie řešila několik případů problematického soužití mezi medvědy a lidmi. Velký ohlas měla smrt běžce, kterého podle analýz zabila v dubnu medvědice Jj4 v tridentských Alpách na severu země. Jednalo se první smrt člověka, kterou v Itálii způsobil medvěd za posledních 150 let. Místní úřady usilují o utracení medvědice, která se nachází v zajetí. Jejich snahy ale zatím zablokoval správní soud.

Zdroj: ČTK, Řím, 1. 9. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.