Přihlásit

Neúroda jeřabin věští zimu se spoustou sněhu (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zimu se spoustou sněhu očekávají letos starousedlíci v Krušných horách. Vycházejí přitom ze zkušeností svých babiček a z pozorování přírody. Napoví jak úroda jeřabin, tak poslední vývoj počasí.

"Urodilo se letos málo jeřabin, což znamená předzvěst zimy se spoustou sněhu," uvedl starosta Abertam na Karlovarsku Zdeněk Lakatoš. "Takhle se tady o tom mezi lidmi, kteří mají dlouholeté zkušenosti, hovoří," vysvětlil. Vypovídá o tom ale i neobvyklý příchod zimy již koncem října, který kromě mrazů doprovodilo silné sněžení.

"Obvykle první sníh hned sleze, ale letos je to jinak," pokračoval Lakatoš. "Tentokrát s prvním sněhem i mrzne a my tady nepamatujeme, kdy naposledy vydržel první sníh tak dlouho," konstatoval starosta.

O minulém víkendu totiž na hřebenech Krušných hor napadlo kolem 25 cm sněhu, který jako obvykle v minulých letech hned neroztál.

"To jsem za třicet šest let, co to sleduji, nezažil, že by při prvním sněžení napadlo tolik. Mluvil jsem s bývalým šéfem Horské služby Rudolfem Chladem, že v minulých letech jezdil na běžkách už 24. října, ale i tehdy to byl sníh jen na jeden den," uvedl meteorolog Rudolf Kovařík.

"Rozhodně se ovšem letos nejednalo o nejrychlejší příchod sněhu, protože v roce 1976 napadl již 3. října. I ten tenkrát hned poté roztál," pokračoval Kovařík, kterého překvapilo, jak zima přišla letos náhle.Ze šortek do závějí

"Ještě předminulý víkend jsme tu měli 23 stupňů nad nulou a cyklisté se tu proháněli v šortkách a v krátkých rukávech. Na Jelení se dokonce opalovali, což při tamních klimatických podmínkách člověk nezažije kolikrát ani v létě," popisoval.

"Jenže už pár dní nato přišla bílá tma, dohlednost byla sotva třicet metrů, foukal vítr v průměru 60 metrů za sekundu a sněžilo dokonce tak, že se tvořily sněhové jazyky a závěje. To je počasí, které je možné běžně očekávat v prosinci, lednu nebo v únoru, nikoliv v říjnu," podivoval se klimatolog.

Podle Kovaříka ale bylo před příchodem vánice o posledním říjnovém víkendu možné sledovat v přírodě, že dojde k zásadní změně počasí. "Jelení zvěř sešla dolů ze svých říjišť na hřebenech hor do nižších poloh. Důkazem je řada střetů vozidel se zvěří na silnicích v minulých dnech v nižších polohách," uvedl Kovařík.

"Stěhovaly se také vrány. Ačkoliv ještě nesněžilo a všude v lesích bylo dostatek potravy, tak sýkorky začaly v předstihu přilétat ke krmítkům slepic na dvorcích zobat zrní. To vše byly předzvěsti sněžení do zeleného, tedy do neopadaných stromů, které o minulém víkendu přišlo," pokračoval meteorolog.

Na sníh, na kterém by bylo možné lyžovat, se bude muset podle něj počkat. "Obvykle okolo svatého Martina (neděle 11. listopadu; pozn. red.) přichází další vlna sněžení, která už velmi často v minulosti neroztála a vydržela až do konce zimy," uzavřel Kovařík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.