Přihlásit

Zájemci si budou moci prohlédnout nepřístupný velkolom Čertovy schody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zájemci o geologii si 16. září budou moci prohlédnout jinak nepřístupný velkolom Čertovy schody u Koněprus na Berounsku. Čeká je výklad o historii, těžbě, geologii a zpracování vápence, připraveny budou i ukázky těžební a dopravní techniky používané v lomech. Součástí akce Evropské minerální dny bude také komentovaná prohlídka geologicky zaměřených expozic berounského Muzea Českého krasu, informoval dnes ČTK Vlastimil Kerl z muzea.

Prohlídku lomu obohatí prezentace správy Chráněné krajinné oblasti Český kras, při níž se účastníci dozvědí informace o ochraně přírody v této oblasti. Část programu je plánována také v berounském muzeu. "Zde bude připravena komentovaná prohlídka geologicko-paleontologické expozice a Geoparku Barrandien na téma Pradávný příběh ukrytý v kamenech," uvedl geolog a muzejní edukátor Pavel Bokr. Účastníci budou moci navštívit i výstavu Český kras a jeho lidé a zpřístupněny budou stálé expozice a vyhlídka na město z ochozu Plzeňské brány.

Velkolom Čertovy schody patří k největším v republice. Vápenec se tam těží etážově, vznikla tak jednotlivá patra připomínající schody. Evropské minerální dny se konají po celé Evropě každé dva roky. Přibližují veřejnosti svět hornin a jejich těžby. Cílem je zvýšit povědomí o významu hornin pro ekonomiku i každodenní život a ukázat inovace v těžbě a v ochraně životního prostředí.

Zdroj: ČTK, Koněprusy (Berounsko), 1. 9. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.