Přihlásit

Prostějovští radní vyčlenili 100 000 korun na péči o týrané psy z Němčic (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovští radní vyčlenili 100 000 korun na péči o tři týrané psy, které veterinární inspektoři na začátku srpna odebrali ze zahrady rodinného domu v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Trojice psů je nyní v útulku v Čechách pod Kosířem. ČTK to sdělila primátorova náměstkyně Marcela Župková (ANO). Psi byli v Němčicích nad Hanou uvázáni na krátkém řetězu u stromu, bez napájení a krmení. Majitel v domě při kontrole nebyl.

"Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu v kompetenci obce s rozšířenou působností na základě zákona o ochraně zvířat proti týrání rozhodl o odebrání psů a o jejich umístění do předběžné náhradní péče. Psi jsou nyní umístěni v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Vzhledem k tomu, že na tento případ nemá odbor životního prostředí vyhrazené finanční prostředky, projednali jsme v radě města rozpočtové opatření na částku 100.000 korun, která pokryje výdaje za péči o týrané psy po nezbytně dlouhou dobu," uvedla Župková.

Přestupek majitele týraných psů bude podle Župkové projednávat přestupková komise. Po rozhodnutí o přestupku budou náklady na péči o psy vyčísleny a v případě, že je majitel do tří měsíců od vydání rozhodnutí neuhradí, tak zvířata připadnou státu. "Náklady na veterinární ošetření a umístění psů v náhradní péči budou vymáhány po majiteli," uvedla Župková.

Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje chov psů v Němčicích nad Hanou přijeli společně s policisty zkontrolovat na začátku srpna na základě podnětu náhodné návštěvnice obce. Zjistili nevyhovující podmínky chovu. "Zahrada byla celá zarostlá stromy a náletovými křovinami, plná vyřazených elektrospotřebičů, plastových beden, různých předmětů a plných igelitových pytlů. Průchod ke psům byl možný jen úzkou zarostlou uličkou. Všichni psi byli uvázaní na krátkém úvazu z řetězů a provazu k pevným předmětům, jako byl strom či lavice, bez možného minimálního pohybu," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V dosahu zvířat nebylo žádné napájení ani krmení. "Psi vykazovali stresové chování, neustále se pokoušeli uvolnit z úvazu. Neměli prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí, ani se volně venčit," dodal Vorlíček. Chovatel v době kontroly doma nebyl a podle policie se dalo očekávat, že bude pryč několik dní.

Ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal již dříve ČTK řekl, že SVS má v případě týraných zvířat jen omezené možnosti. O jejich případném odebrání chovateli musí ve správním řízení rozhodnout obce s rozšířenou působností, které ale k těmto případům ne vždy přistupují s náležitou vážností. Za bezproblémovou naopak Zatloukal označil spolupráci například s radnicí v Uničově. Loni na podzim se díky tomu podařilo zachránit dva týrané psy. "Při kontrole jsme zjistili, že chovatel omezoval psům výživu i napájení, bezdůvodně omezoval jejich pohyb a choval je v naprosto nevhodných podmínkách," uvedl Zatloukal.

Zdroj: ČTK, Prostějov, 31. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.