Přihlásit

V nádrži Havraní ostrov na Litoměřicku uhynulo hodně ryb, měly málo kyslíku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úhyn velkého množství ryb zřejmě kvůli nedostatku kyslíku evidují rybáři v nádrži Havraní ostrov v Lovosicích na Litoměřicku. Za úhynem nejspíš stojí teplo a déšť a následná změna tlaku i úbytek sinic, řekl dnes ČTK mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský. Na místě jsou hasiči, uvedl na sociální síti X, dříve twitter, jejich mluvčí Lukáš Marvan.

"Uklízíme uhynulé ryby, nicméně je nutné říct, že problémy budou zřejmě na více místech," uvedl Skalský. Podle něj je nádrž situovaná jako slepé rameno, tím je i hůře dostupná. "Je snaha zachránit, co se dá," podotkl mluvčí, podle kterého za úhynem nejspíš stojí teplo, déšť a následná změna tlaku a s tím i úhyn sinic. "Lze předpokládat, že se problém bude do budoucna prohlubovat," řekl Skalský. Dodal, že zatím není jasné, kolik ryb uhynulo, škody však budou vysoké. Ryby se do vody dostávají samovolně, u nádrže platí zákaz rybaření.

Na žádost rybářů dorazily k nádrži dobrovolné jednotky hasičů v pondělí večer. Vodu provzdušňují plovoucím čerpadlem. "Odebrané vzorky vody a bahna doposud žádné škodlivé látky neukázaly," dodal Marvan.

Zdroj: ČTK, Lovosice (Litoměřicko), 29. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.