Přihlásit

V ostravské zoo se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V ostravské zoologické zahradě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Jde o nejohroženější šimpanzí poddruh. Aby měla novopečená matka při odchovu mláděte klid, bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům. ČTK to dnes řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

"Jeho matkou je šestnáctiletá samice, prvorodička. Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Jelikož nemají primáti péči o mláďata vrozenou, jsou chovatelé od začátku napjati, jak si samice povede. Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat," uvedla Nováková.

Samice v Ostravě žije od roku 2019, kdy do zoo dorazila z dánského Aalborgu. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého zahrada získala na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna.

"Novopečená matka si zatím vede dobře a mládě prospívá. Vzhledem k její rodičovské premiéře jí chtějí chovatelé dopřát klid při odchovu jejího prvního potomka. I celá šimpanzí skupina potřebuje čas, aby si na nového člena zvykla, a proto bude Pavilon evoluce po určitou dobu otevřen v omezeném režimu, případně úplně uzavřen. Samice s mládětem ale v průběhu dne pobývá spolu s ostatními členy skupiny i ve venkovním výběhu, kde ji mohou trpěliví návštěvníci spatřit," uvedla mluvčí.

Jde podle ní o vzácné mládě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci evropského programu, který vede ostravská zoo, narodilo ani ne deset mláďat. Ostravská skupina šimpanzů hornoguinejských čítá devět členů. Tvoří ji dva dospělí samci, pět samic a dvě mláďata. Kromě týden starého samečka je to sameček narozený v únoru 2020.

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený. Hlavními příčinami ohrožení jsou degradace jejich přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18.000 až 65.000 jedinců. V Evropě žije v lidské péči jen přibližně 250 jedinců.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 28. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.