Přihlásit

Silné bouřky poničily přírodní rezervaci Žebračka u Přerova, hrozí pády stromů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Silné bouřky v uplynulých dnech poničily Národní přírodní rezervaci Žebračka u Přerova, která je oblíbeným výletním místem pro obyvatele města. Lidé by měli být při návštěvě Žebračky opatrní, protože hrozí pád stromů poškozených větrem.

"Po bouřce, která se nad Přerovem prohnala, tam leží 6000 metrů krychlových dřeva. Silný vítr poničil asi 12 hektarů porostu," sdělil dnes ČTK primátorův náměstek Miloslav Dohnal (ODS). Na místě jsou podle něj pracovníci technických služeb, kteří situaci v lužním lese monitorují a řeší. Zástupci radnice vyzvali občany, aby v případě, že uvidí nebezpečně nahnutý strom, o tom informovali prostřednictvím aplikace Munipolis. Mohou také kontaktovat město, technické služby či hasiče.

Hlavní cesty v Žebračce jsou přístupné, podle odborníků je ale třeba dbát zvýšené opatrnosti i v blízkosti stromů, které na první pohled vypadají zdravě. Kvůli silným poryvům větru mohou být narušené a tím pádem i nestabilní. "Rozhodně nedoporučujeme nyní využívat pěšinu od výstaviště podél Strhance. Pohybovat se ostražitě je nutné i podél značené naučné stezky Přerovským luhem," uvedl Petr Školoud z odboru majetku města. Stromy spadené podél hlavních cest budou odvezeny a zpracovány na palivové dříví, stromy v takzvané bezzásahové zóně budou ponechány k zetlení.

Stromy po bouřce spadly i na mostek u Žebračky, který měl být opraven v příštím roce. "Jeho míra poškození a stabilita bude prověřena, jakmile klesne vodní hladina. Zatím proto žádáme občany, aby po něm nechodili," řekl Dohnal. Popadané stromy leží také v mlýnském náhonu Strhanec, jejich odklizení zajistí Povodí Moravy.

Bouřky nad Přerovem byly ze soboty na neděli a z pondělí na dnešek. Od neděle 27. srpna uklízejí hasiči a pracovníci technických služeb popadané stromy, které poničily i auta v blízkosti bytové zástavby. V městském parku Michalov spadl strom na stánek s občerstvením, v Lověšicích strom přerazil betonový sloup elektrického vedení. "Následky vichřice ještě postupně zjišťujeme. Díky tomu, že máme pasport stromů, známe jejich zdravotní stav, takže dokážeme některým situacím předcházet. Přesto apelujeme na Přerovany, aby byli opatrní zejména v parcích," dodal Školoud.

Národní přírodní rezervace Žebračka, která je v těsném sousedství severního předměstí Přerova, leží na území o rozloze 228 hektarů, město Přerov je vlastníkem lesního hospodářského celku. Žebračka se stala rezervací v roce 1949, neboť představuje unikátní zbytek původně rozsáhlých lužních lesů údolní nivy Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde mnoho ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu 75 druhů ptáků.

Zdroj: ČTK, Přerov, 29. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.