Přihlásit

Zkoušky z myslivosti ve tarkonicích proběhly úspěšně (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V neděli 28. října proběhly na OMS Strakonice zkoušky z myslivosti. Konaly se ve stylové restauraci Lovecká bašta. Do kurzu se přihlásilo 29 zájemců, z toho byly čtyři ženy. Uchazeči o 1. lovecký lístek, adepti myslivosti, absolvovali roční praktickou přípravu v honitbě a teoretickou přípravu o 87 hodinách. Ke zkouškám se dostavilo 28 účastníků, jedna adeptka se bez udání důvodu na zkoušky nedostavila.
Jelikož u jedné zkušební komise se může zkouškám podrobit v jednom dni nejvýše 20 uchazečů, jmenoval OMS Strakonice dva zkušební senáty. První senát pracoval ve složení předseda senátu Bohumil Bláhovec, místopředseda Miloslav Řehoř a zkušební komisaři František Volmut, Marek Šťastný, Stanislav Petrášek, Jiří Poisl, František Šimek, Josef Vachuta a Jan Vít. Druhý senát jako předseda řídil Jaroslav Kůta, místopředseda Jiří Řídký a zkušební komisaři Václav Kříž, Jiří Šťastný, Václav Jelen, Jaroslav Frk, Jiří Jaroš, Ladislav Hořejší a Vladimír Procházka.
Při slavnostním nástupu přivítal předseda kulturní komise OMS Strakonice Jaroslav Kůta účastníky zkoušek a lektorský sbor. Seznámil přítomné s průběhem zkoušek a poté vyzval adepty k vykonání zkoušky. Ta se skládá ze sedmi předmětů, takže adepti během dne přecházejí k jednotlivým zkušebním komisařům, kde po vytažení otázky ukáží své znalosti.
Nervozita byla u adeptů veliká, ale nakonec mohli předsedové senátů při vyhlášení výsledků konstatovat, že všech 28 uchazečů zkoušky z myslivosti úspěšně složilo, z toho osm s vyznamenáním. Novým myslivcům bylo předáno "Potvrzení o vykonané zkoušce z myslivosti" a náročný den byl zakončen společným posezením.
Na úplný závěr promluvil předseda OMS Strakonice František Volmut. Organizaci, průběh a prostředí, ve kterém zkoušky probíhaly hodnotil velice kladně a hlavně popřál novým myslivcům hodně úspěchů při výkonu práva myslivosti.
O slavnostní zahájení a ukončení zkoušek se postaral svým profesionálním troubením soubor Pootavských trubačů, který také každému účastníkovi, který složil zkoušku s vyznamenáním, zahrál jeho první slavnostní fanfáru.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.