Přihlásit

Myslivci nahánějí černou zvěř (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S prvními hony na Jičínsku vyrazili mezi myslivce i policisté, a to na pravidelné kontroly. Nimrody trápí přemnožení divočáci 

Podzimní lovecká sezona je v plném proudu. Za myslivci jsme nevyrazili jenom my, ale i policisté, kteří kontrolují lovecké zbraně a taky, zda myslivci nepožili alkohol. Sobotní prověrka ve Slavhosticích byla bez problémů, zastávka ve Slatinách rovněž. Zajímá nás stav lovné zvěře ve slatinské honitbě. Podle vyjádření myslivců je počet obecně nízký. Platí to hlavně o zajících. "Loni jsme je vůbec nelovili. Ničí je zemědělská výroba, která je tu velmi rozšířená," uvedl Břetislav Klika ze sdružení Kamčatka Slatiny, které v sobotu hostilo honácký zájezd z Německa. Prý ani černé zvěře není v dané lokalitě přebytek. Slatiny jsou totiž pro divoká prasata přechodnou oblastí.
Obdobně se vyjádřil Josef Heršálek ze sdružení Bližkov­ Slavhostice. "Černá zvěř přes naši honitbu jenom přechází. Nemáme proto ani kmenový stav a za sezónu se nám povede střelit jenom zhruba sedm prasat. Za poslední tři, čtyři roky je to stejné. Cose týče zajíců, těch je opravdu málo. Problém spočívá ve škodné, která se sem stahuje ze severu, a také v pytlácích," vysvětlil Josef Heršálek .

Někde málo, jinde moc
Předseda myslivecké komise okresu Jičín Jiří Vích je co se týče černé zvěře jiného mínění. "Rok od roku se stavy černé navyšují, je přemnožená. Odhaduji, že vloni bylo v regionu střeleno osm set prasat, z toho tři sta na Bělohradsku a Peckovsku, což odpovídá složení lesů."
Zkušený nimrod nás poučuje, že divoká prasata nyní hledají na loukách pro zpestření jídelníčku žížaly a brouky, v zimě pak myši. Proto už jsou některé pozemky "přeorány", jak si nám postěžovala i jedna chalupářka z Valdova. Když šla večer od příbuzných, na pozemku u chaty se setkala se stádem prasat. Vyšplhala na kapotu auta, pak se dala na útěk. "Pokud nejsou prasata postřelená nebo zraněná, tak se jich bát nemusíte. Stačí zatleskat, zadupat, zakřičet a ona se dají na útěk. Kdyžběží proti vám, raději zůstaňte stát na místě," doporučuje Jiří Vích.
Jak budou myslivci účinně korigovat stavy prasat? Tak nad tím krčí rameny. "Děláme všechno, co je v našich silách. Chodíme na naháňky, máme výjimky přisvícení při lovu, můžeme střílet i dospělou zvěř. Přes všechny tyto možnosti počet prasat roste," konstatuje.

Lékem jsou naháňky
Hospodář Martin Ticháček z Mysliveckého sdružení Jahodnice přizvukuje. Prasata jsou prý jednoznačně přemnožená, lékem jsou časté naháňky. Při té sobotní honci skolili 22 kusů, viděli dalších osmdesát.
Robert Huťa z bělohradského mysliveckého spolku mluví o velkém problému, ale nepřiklání se k odstřelu vodících bachyní.
"Naše možností lovu jsou omezené. Prase je noční zvíře, navíc k zvířatům se nepřiblížíme přes lány kukuřice a řepky. Na zoubek se jim dostáváme až nyní, to zas musíme dávat pozor na houbaře. Při předposlední nátlačce jsme střelili sedm kusů, při poslední čtyři," povzdechne si.
Milan Plechatý z Úlibic se v minulém týdnu zúčastnil honu v tuřské oboře. Nepřežilo pětapadesát kňourů. "Na nátlačku v našem revíru se chystáme za 14 dnů. Máme štěstí, že zemědělci jsou tolerantní a nechtějí po nás náhradu za škodu, kterou jim prasata způsobí," nastiňuje myslivec další problém.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.