Přihlásit

Jezírka v oboře Holedná v Brně budou po úpravách lépe zadržovat vodu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě jezírka v brněnské oboře Holedná mají v budoucnu pomocí speciálních úprav lépe zadržovat vodu, protože už jsou několik let po většinu roku vyschlá. Úpravy, které navrhli hydrogeologové při průzkumu, mají zajistit, aby do jezírek přitekla dešťová voda, která je pro ně jediným vodním zdrojem, a neunikala, řekl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Sloužit budou jako zdroj pitné vody pro zvířata a místo k odpočinku. Návrh na úpravu jezírek vzešel v roce 2020 z participativního rozpočtu. Město nyní hledá zhotovitele, úpravy vyjdou město téměř na dva miliony korun.

V jednom z jezírek je v létě minimum vody, druhé je vyschlé úplně. Hydrogeologové proto navrhli úpravy tak, aby jezírka lépe zachytávala dešťovou vodu. "Při revitalizaci provedeme terénní úpravy, vysadíme stromy a vyčistíme sedimenty ze dna jezírka," uvedl Poňuchálek. Odborníci také navrhli položit na dno jezírek nepropustnou membránu, která zabrání únikům vody do podloží.

"Další možnost, jak 'oživit' jezírka, bylo vybudování studny s čerpadlem. To ale nepřichází v úvahu, protože se jezírka nachází v centrální části obory," dodal Poňuchálek.

Kromě úprav jezírek je v plánu také vybudování akátového altánu a lavičky u vody, aby si návštěvníci obory mohli při procházce odpočinout. Projekt na obnovu jezírek podpořilo v participativním rozpočtu více než 4000 lidí. Díky participativnímu rozpočtu v oboře v roce 2020 vznikla i 35 metrů vysoká rozhledna s výhledem na velkou část Brna a okolí.

Obora Holedná o rozloze 327 hektarů leží mezi městskými částmi Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Patří mezi oblíbené výletní cíle Brňanů. O oboru se starají Lesy města Brna, chovají zde jeleny, muflony, daňky a divoká prasata.

Zdroj: ČTK, Brno, 24. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.