Přihlásit

Kančí maso je tak levné, že dotahuje i vepřové (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Suché počasí a nedostatek obilí prodražily maso hospodářských zvířat. Naopak divoké prase se v kraji rozšiřuje stále více a myslivci jej střílejí jako škodnou. Zvěřinu zlevňují i nelegální lovy pytláků.

JIŽNÍ MORAVA
Divočák se šípkovou omáčkou, nebo se zelím? Nezapomenutelný spor, který rozdělil dva myslivecké spolky v české komedii Slavnosti sněženek, letos už žádný restauratér řešit nemusí. Divoké prase se na jižní Moravě i jinde přemnožilo do té míry, že je ho k prodeji prakticky bez omezení. A jeho cena pomalu klesá.
"Černé zvěře je nebývalé množství. Už dnes jsou problémy s jejím odbytem," říká Aleš Hutař, jednatel společnosti Moravialov, která zpracovává většinu zvěřiny z jižní Moravy. Zatímco cena vepřového či hovězího masa v řeznictvích kvůli suchu a nedostatku obilí stoupá po desetikorunách, zvěřina z divokého prasete zůstává na loňských cenách. Leckde i zlevňuje. "V současné době nabízíme zvěřinu z divočáků v akci za velice nízké ceny," říká Aleš Hutař. Kilo krkovice s kostí vyjde zhruba na stovku, pro srovnání, vepřová krkovice vyjde zhruba na pětaosmdesát korun. Vepřový bok s kostí dokonce někde vyjde i dráž než ten z kančího. Prodej zvěřiny je na svém vrcholu. V těchto týdnech mají výkupny zvěřiny v chladicích boxech nejvíce masa, ale také ho rychle otáčejí. Maso z divočáka, jelena, muflona či daňka kupuje téměř každá druhá restaurace na zvěřinové hody.
"Maso z lesa" prodávají i vybraní řezníci a v obchodních řetězcích lze navíc pořídit kančí třeba z Polska či Maďarska.
"Zvěře je dostatek, i když stále má o něco vyšší cenu. Nejlevnější zvěřinou je určitě divočák," míní Igor Ancorge ze soběšického Mysliveckého klubu Hubert, kde servírují daňčí medailonky se smetanovými houbami nebo jelení závitky plněné kachními játry.

Zvěřina za pytláckou cenu
Na opačné straně ceníku sedí zajíc. Na slavnostních výřadech po honech jich je stále méně. "Zajíce neprodáváme, stále jich ubývá," říká Antonín Sychra z firmy Dopes, kde pořádají poplatkové lovy a prodávají zvěřinu.
Kilo zajíce tak restauratéra vyjde na 350 až 380 korun. "Z toho nadělám zhruba šest až osm porcí. Takže se teď, když začínají hony, snažíme co nejvíc zajíců nakoupit do mrazáku," říká Ancorge.
Cenu zvěřiny na trhu snižuje paradoxně i novela veterinárního zákona, která vešla v platnost začátkem tohoto roku. Podle ní mohou myslivci prodávat část ulovené zvěře takzvaně ze dvora.
Restauratéři tak dají přednost levnější zvěřině od myslivců, kterou zvěrolékaři prohlédli, než od tradičních zpracovatelů.
Další cestou, jak výrazně zlevnit maso, je nakoupit je nelegálně od pytláků. V tomto případě však většinou nemá veterinární dohled.
"Někteří restauratéři se nestydí mi nadrzo říct, že potřebují tři kila zvěřiny s papírem, aby měli doklad pro kontrolu," říká jedna ze zpracovatelek zvěřiny na Moravě, která si ale nepřála zveřejnit jméno. Nelegální lovci na přelomu roku řádili například na Brněnsku ve velkém. V lednu z koryta řeky Jihlavy mezi Medlovem a Malešovicemi vyházeli myslivci spolu s vodohospodáři na dvě stě čtyřicet srnčích kůží. Ve stejném měsíci vytáhli Želešičtí kůže a vnitřnosti osmnácti daňků, srn a divočáka. "Bylo toho celkem 140 kilogramů," podotkl starosta Želešic Jiří Kvasnička.
Podle odborníků pracují novodobí pytláci už v dobře propracovaných skupinách a s výborným technickým vybavením.
Chodíte do restaurace na zvěřinové hody? Kupujete si zvěřinu domů?
Pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

***
FAKTA
Srovnání cen v kraji
za kilo masa
Divoké prase
kýta s kostí 190-210 Kč
plec bez kosti 120-150 Kč
bok s kostí 65-80 Kč
krkovice s kostí 90-110 Kč
svíčková 280-300 Kč
ořez 70 Kč

Vepřové

kýta s kostí 75-85 Kč
plec bez kosti 85-95 Kč
bok s kostí 70-80 Kč
krkovice s kostí 80-85 Kč
svíčková 165-180 Kč
ořez 60 Kč
Pozn.: Ceny jsou orientační podle několika zpracovatelů masa a řeznictví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.