Přihlásit

Pytláci nechávají za sebou vyjeté koleje (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nepoctiví lovci zvěře trápí také Kroměřížsko, shodují se myslivci. Napovídají tomu stopy

Kroměříž
Lovecká sezona myslivcům právě začíná. Připravují se na ni celý rok, o zvěř se totiž musí pečovat neustále: stavět krmelce, doplňovat krmivo, chránit ji před predátory. Přes rok se také zvěř sčítá. Na základě odhadu se pak určí kmenový stav, tedy celkový počet zvěře v revíru, a kolik se jí může ulovit.
Myslivci se snaží lovit také nemocné kusy, tato pravidla však nerespektují pytláci. Srčí, daňčí, zaječí nebo kančí zvěřiny není úplně levnou záležitostí, pytláctví se tak stává i na Kroměřížsku velmi dobrým byznysem.
Ulovená zvěř přitom ve většině případech putuje na prodej do restaurací, jejichž majitelé tak maso koupí mnohem levněji.
Pytláctví se občas objeví například v okolí Rusavy. Podle tamního předsedy mysliveckého sdružení Pavla Sedláka je však těžké vyčíslit, kolik kusů zvěře bývá nelegálně uloveno: při činu se nikoho chytit nepodařilo.
"Občas nám někdo řekne, že slyšel výstřel, a v lese najdeme třeba vyjeté stopy po terénním autě, v takových případech se může jednat o pytláctví," vysvětlil Sedlák.
Každý svůj výstřel ze zbraně tady myslivci pečlivě evidují, mají tedy přehled, kdy, kde a kdo střílel. Podle Sedláka jezdí pytláci většinou terénními auty, lov je tak pro ně pohodlnější. "Skolí zvěř, hned ji naloží do auta a odjedou. Je to nejrychlejší způsob pytlačení," popsal předseda.
Zvěřina pak končí v restauracích. Podle Sedláka si ale pytlák neuvědomuje škodu, kterou napáchal. "Zvěřina sama o sobě není zas až tak drahá, samozřejmě se na tom vydělat dá. Chovatelská hodnota je ale daleko vyšší. Trofejová zvěř může mít hodnotu až tři sta tisíc korun," zdůraznil Sedlák.
V okolí Střílek měli myslivci velký problém s pytláctvím zhruba před deseti lety, teď jen občas nacházejí v polích vyjeté koleje od aut. Myslivecký hospodář Otakar Foltýn, který se této práci věnuje už čtyřicet let, se s nimi dokonce i osobně setkal.
"Není o co stát, tehdy mi vyhrožovalii a opravdu to nebylo příjemné setkání. Momentálně ale naštěstí žádnou aktuální informaci o pytláctví nemám," řekl Foltýn.
Zvěře je podle něj ale letos málo, možná proto ubylo i pytláků. Hospodář však upozorňuje, že za pytláctví je považováno i neohlášení střetu auta se zvěří.
"Srnčí je letos málo a ta je hodně žádaná. O pytláctví se ale jedná i v případě, že někdo srazí zvěř autem, a nenahlásí to na policii nebo hospodáři," zdůraznil Foltýn. Pytláci podle něj dnes k lovu využívají nejmodernější techniku. "Mají speciální zbraně, tlumiče, noční vidění. Někteří pytláci loví jen pro zábavu, jiní pak zvěřinu prodávají restauratérům," doplnil hospodář.
Jeho ratajský myslivecký kolega Karel Mrhálek našel v lese staženou kůži ze srnce loni. Letos se s podobným případem ještě nesetkal.
"Pytlačenou zvěř jsme letos naštěstí nenašli, ale podezřelé koleje v poli jsou, takže se pytlačí, a to samozřejmě hlavně v noci," uzavírá Mrhálek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.