Přihlásit

Hubertská mše v Domažlicích (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Postu patronovi myslivců, sv. Hubertovi, vzdali v neděli podvečer v Domažlicích. Narozdíl od různých Hubertských tanečních zábav či Hubertských jízd se jednalo v arciděkanském kostele Narození Panny Marie o nevšední hudební zážitek. Hubertská mše B dur Petra Vacka a Josefa Selementa v podání Loveckého tria Praha a sboru Canzonetta dává tušit kvalitní provedení, a to už i proto, že si přední české lovecké trio v minulosti pozvalo do pražského Rudolfina u příležitosti 35. výročí své existence právě ženský soubor z Domažlic. Ani letos nemohli při díkůvzdání sv. Hubertovi chybět Trubači OMS Domažlice.
"Hubert pocházel z Akvitánie. Byl šlechticem a lovcem. Oženil se a záhy ovdověl. Rozhodl se pak pro službu Bohu. Asi roku 705 se stal biskupem v Maastrichtu a po přeložení sídla prvním biskupem v Lutychu. Má zásluhu na pokřesťanštění obyvatel Arden, je nazýván jejich apoštolem. Jeho památka byla dříve slavena ve spojení s podzimními hony 3. listopadu," připomněl příchozím světce šéf trubačů Miloš Čepička.
"Hubertské mše svaté jsou příležitostí k zamyšlení nad odkazem sv. Huberta, patrona a přímluvce všech myslivců i lesních dělníků. Zásluhou vystupujících si všichni odnášeli nejen mimořádný kulturní zážitek, ale i jisté zamyšlení nad tradicemi myslivosti a určité přehodnocení svých životních priorit," zhodnotil nedělní podvečer jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice Petr Kopf.
"Hubertskou mši si nemohu nechat ujít, protože vedle ´Půlnoční´ a Vánočního koncertu v kostele je to další hudební zážitek umocněný prostředím a výbornou akustikou," řekla s dojetím Deníku Marie Sladká.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.