Přihlásit

Rochlov zakázal autům vjezd do lesa. Myslivci protestují (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obec nařízení obhajuje nájezdy čtyřkolek. Honební společenstvo se odvolává na zákon

Rochlov
Když zastupitelé Rochlova zakázali vjezd motorových vozidel do obecních lesů kvůli řidičům čtyřkolek, zatrhli tím cestování auty do stohektarových hvozdů také myslivcům z honebního společenstva Kberoch.
Starosta Rochlova Jiří Patera tvrdí, že zákaz není namířen proti myslivcům. Zastupitelům vadilo, že do lesa jezdili lidé, kteří k tomu na rozdíl od myslivců neměli povolení. Na adrenalinové jízdy sem vyráželi milovníci čtyřkolek a občas se ztrácelo i dřevo. "V silách zastupitelstva nebylo kontrolovat, jestli lidé mířící auty do lesa mají povolení. Jednou jsem chtěl po dotyčném povolenku a on řekl, že není jeho povinnost mně ji ukázat," zdůvodnil starosta Patera plošný zákaz, který zasáhl i myslivce.
Starosta připustil, že obec nastaví podmínky tak, aby vyhovovaly oběma stranám, tedy Rochlovu a myslivcům.

Zákaz od listopadu
Přestože nařízení platí od listopadu a starosta honebního společenstva Kberoch Miroslav Kotzauer o něm ví díky jednání zastupitelstva, oficiální stanovisko ohledně zákazu vjezdu aut zatím nemá. "Nedostal jsem písemné vyjádření a ostatní kolegové myslivci o zákazu vůbec netuší," řekl Kotzauer s tím, že někteří myslivci ze společenstva Kberoch pravděpodobně jezdí do lesa stále auty.
Bez auta se myslivci neobejdou kvůli zásobám krmení a odvozu zastřelené zvěře. Myslivci často vozí dvacetikilové pytle krmiva nebo potřebují z lesa dostat mnohem těžší kořist. "Nedokážu si představit, že bychom se nedomluvili i s ohledem na to, že zákon o myslivosti umožňuje vjezd do lesa v zájmu myslivosti," dodal Kotzauer.

Povolenky pro všechny
Podle něj honební společenstvo bude při jednání se starostou Paterou chtít dosáhnout toho, aby jeho někteří členové směli auty do lesa třikrát týdně kvůli zakrmování neboodvozuzvěře. Kotzauersi totiž myslí, že obec nařídila zákaz také kvůli tomu, že před dvěma
roky Rochlov vydával povolenky všem myslivcům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.