Přihlásit

Z myslivců kontrolovaných policisty měl zatím upito jediný (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Někteří majitelé zelených kamizol kontroly vcelku vítají, jiní hovoří o zbytečné buzeraci. Počítat s nimi ale musejí až do konce ledna.

Praha
Tradiční "hon na myslivce" pořádají s příchodem podzimu středočeští policisté. Se začátkem hlavní lovecké sezony vyrážejí v listopadu na jejich kontroly příslušníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Podle Soni Budské z ředitelství středočeské policie se zaměřují nejen na kontroly, zda před začátkem honu nebo v jeho průběhu nejsou střelci pod vlivem alkoholu, který na hon nepatří, ale zkoumají také technický stav zbraní i to, zda účastníci mají v pořádku všechny doklady potřebné pro lov zvěře - nejen zbrojní průkaz a průkaz zbraně, ale rovněž platný lovecký lístek a povinné pojištění. Pozornosti neujde ani přeprava zbraní na místo honu či jejich zabezpečení po jeho skončení. Kdysi běžnému věšení flinty na skobu v hospodě už odzvonilo..
Nejzávažnějším zjištěným prohřeškem byl alkohol, který jeden z prověřovaných myslivců nadýchal už první listopadovou sobotu. Byl ale zatím jediným přistiženým hříšníkem. Jeho přestupek se bude řešit ve správním řízení. Otýden později se problémům nevyhnul další myslivec, jehož zbraň působila dojmem vraku ve špatném technickém stavu. Její majitel převzal výzvu k předložení pušky Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva ke kontrole. Prozatím policisté prověřili na 14 honech celkem 216 střelců. Další stovky budou následovat - a někteří myslivci se zřejmě kontrolám podrobí i opakovaně. Intenzivní kontroly jsou totiž rozplánovány až do konce ledna. "Takovéhle kontroly dříve nebývaly - pro toho, kdo má všechno v pořádku a drží se zásady, že na napití je čas až po honu, je to ale jen formalita na minutku," řekl Deníku jeden z myslivců, padesátník Luboš.
Ne všichni nositelé zelených kamizol ale podobné prověrky jednoznačně vítají. "Jestli večer vykouřím brko (míněna cigareta marihuany) a ráno jdu na hon, tak už přece dávno nejsem ve stavu, kdy by hrozilo, že někoho postřelím. Stejně tak nesouhlasím s tím, aby se po jedné štamprli na zahřátí braly papíry," tvrdí třiatřicetiletý myslivec. "Znám starší chlapy, kteří berou tak silné oblbovací léky, že je to horší, než kdybych si šel zakouřit těsně před honem," rozhazuje nesouhlasně rukama. Pravdou ale je, že zatímco zkoušky na alkohol jsou na honech běžné, k drogovým testům přistupují policisté pouze výjimečně. Došlo by na ně jen v případech, že někdo vypadá podezřele; motá se, špatně mluví nebo jeho oči dávají najevo, že není zrovna svěží - a přitom dechová zkouška byla negativní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.