Přihlásit

V březnu končí myslivcům na Valašsku nájem. Co bude dál, rozhodnou společenstva (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Lovecká sezona myslivcům na Valašsku sice teprve začala, musí však řešit problémy s pronájmem honiteb. V příštím roce jim totiž končí nájemní smlouvy. Zda je vlastníci pozemků prodlouží na dalších deset let, rozhodnou teprve výsledky jednání valných hromad jednotlivých honebních společenstev.

Smlouvám podepsaným v roce 2003 končí platnost příští rok posledního března. "Zbývá stále ještě pět měsíců. To je, stejně jako v politice, dlouhá doba, za kterou se může ledasco změnit. Nedá se proto říct, jak se jednání vyvíjejí, ani jak nakonec dopadnou," řekl jednatel okresního mysliveckého spolu Vsetín Jan Janoušek.

Prozradil ale, že pokud vlastníci nájmy neprodlouží, myslivecká sdružení (MS) končit nemusí. "Jsou to totiž občanská sdružení. Protože nebudou mít honitby, na kterých se dá hospodařit, samotná myslivost z jejich činnosti odpadne" pokračoval Janoušek.

Myslivci nechtějí ponechat věci náhodě a s honebními společenstvími už nějakou dobu jednají. "Máme připraveny všechny žádosti i smlouvy. Zatím vše vypadá slibně, ale uvidíme," uvedl předseda MS Dolní Bečva Vladislav Šena.

Počítají zde ale také s horší variantou. Že jim nájem neprodlouží. "Víme, že jako sdružení bychom přežili. Většina pozemků je totiž v našem soukromém vlastnictví a pronajaté jsou jen části," doplnil Šena.

Myslivci zatím nezahálí. Od minulého týdne pořádají hony a nátlačky. "Ve čtyřech lečích jsme ulovili tři lišky. Na divočáky jsme nenarazili. Ale víme, že se den před honem na místě pohybovali," pochlubil se například předseda MS Lhota-Stráň Radek Hrtáň.

Konečné rozhodnutí se myslivci doví až na začátku příštího roku. "Prodlužování smluv vyřešeno ještě nemáme. Zatím se jen domlouváme. Valnou hromadu, na které rozhodneme, pořádáme jedenáctého ledna," řekl honební starosta Honebního společenstva Lidečko Stanislav Brhel."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.