Přihlásit

Policisté teď pořádají hony na myslivce. Kontrolují kdeco (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Časy, kdy se myslivci před honem zahřáli panákem kořalky, jsou nenávratně pryč

Jihlavsko
Pryč jsou časy, kdy se myslivci na honech zahřívali nejedním panákem kořalky a při večerním posezení nechali své pušky viset bez dozoru na věšácích vedle kabátů.
Myslivci si už dávají velký pozor a dodržují všechny své povinnosti. Potvrzují to letošní policejní kontroly honů, kdy nebyl zjištěn ani jeden prohřešek. Další vlna kontrol se uskuteční i teď o víkendu, kdy se má jen na Jihlavsku konat asi dvacet honů. "Ještě za dob mého mládí si myslivci ráno před honem dali panáka. Při večerním posezení nebyl problém nechat pušky viset na věšáku. Maximálně si potom někdo odnesl jinou pušku než tu svoji. Nikdy se nikomu nic nestalo," řekl Lubomír Dohnal z mysliveckého sdružení Sasov a dodal: "Teď je vše jinak. Alkohol při honu je dávno tabu, policisté mohou přijet na kontrolu i dvakrát během jednoho honu. Třeba mě kontrolují každý rok. Po skončení honu své zbraně buďto odneseme domů, nebo je zamkneme do trezoru, prostě do bezpečí," doplnil Dohnal.
Podobné zkušenosti má také Roman Navrátil, hospodář mysliveckého sdružení v Hodicích. "Je to jen pár let zpátky, kdy jsme hon začínali panákem na zahřátí. Teď už si alkohol raději odepřeme. Policejní kontroly jsou určitě přínosem k lepšímu. Něco jako silniční kontrola. My budeme míthon za čtrnáct dní, loni nás policisté nekontrolovali, takže letos s tím můžeme počítat," uvedl Navrátil.
Policisté se při kontrolách honů zaměřují na to, jestli nejsou účastníci pod vlivem alkoholu. Sledují také, zda mají myslivci v pořádku doklady (zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky) a samotné zbraně. U zbraní kontrolují zejména výrobní číslo, platné zkušební značky a celkový stav.
Letos zatím v Kraji Vysočina policisté asistovali u 38 honů, a při té příležitosti zkontrolovali 698 lidí. "Žádný závažný prohřešek nebo přestupek zjištěn zatím nebyl. Kontroly budou i nadále pokračovat," vyjádřila se policejní mluvčí Jana Kroutilová. Pokud policisté zjistí, že je zbraň nevyhovující, zakážou jejímu držiteli střelbu a myslivec musí zbraň předložit Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Pokud se zjistí, že je myslivec pod vlivem alkoholu, nesmí v honu dále pokračovat a bude mu zadržena i zbraň.
Hrozí mu bloková pokuta nebo i správní řízení. Záleží na závažnosti přestupku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.