Přihlásit

V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích sed konala Svatohubertská mše (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích se v sobotu 15. prosince 2012 sešli myslivci z okresu Litoměřice i z jiných míst republiky, aby uctili památku svého patrona, sv. Huberta.
Svatohubertskou mši svatou sloužil probošt litoměřické katedrální kapituly a dómský farář Jiří Hladík O. Cr. Místo varhan zde zněly lesnice. Liturgii v katedrále doprovodil soubor mysliveckých trubačů "Povltavští trubači". V jejich podání zde zazněla Hubertská mše B dur autorů Petra Vacka a Josefa Selementa pro lovecké rohy in Bse zpěvy.
Akci zorganizoval Zdeněk Šťástka, člen Mysliveckého sdružení Kamýk Hrádek, za podpory členů mysliveckých sdružení Kamýk Hrádek a Kalich Třebušín. Účastnili se jí členové mysliveckých sdružení, členové Řádu sv. Huberta a příznivci myslivosti.
V místě vstupu do presbytáře byla umístěna symbolika trofeje jelena s křížem coby atributy sv. Huberta, členové Řádu sv. Huberta drželi během mše čestnou stráž u praporu okresního mysliveckého spolku Litoměřice.
Probošt Jiří Hladík v homilii zmínil legendu o sv. Hubertovi a připomněl poslání Řádu sv. Huberta, tj. mj. ctít přikázání a zákony Boží, velebit Boha a na přímluvu sv. Huberta se stát šlechtici ducha, nositeli přátelství, svornosti a lásky k bližnímu. Poukázal na to, že stopy Boha, Jeho lásky, nacházíme všude v přírodě, vyzval ke ztišení v adventní době a zdůraznil, abychom se snažili o ušlechtilé skutky po celý život, nejen o Vánocích.
Mši svatou přítomní myslivci věnovali také vzpomínce na ty své členy, kteří v letošním roce zemřeli: Josefa Hromase a Alenu Vojáčkovou, pracovnici Odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích.
Po skončení mše se všichni shromáždili před katedrálou, aby před cestou domů ještě vyslechli české myslivecké fanfáry. Hubertská mše B dur autorů Petra Vacka a Josefa Selementa pro lovecké rohy in B se zpěvy byla zkomponována v roce 1991. V průběhu uplynulých dvaceti let byla mnohokrát hrána v kostelech, kaplích, na koncertech, ale také přímo v přírodě, zpravidla před lovem. Ačkoli jsou některé její části poměrně obtížné, mnoho trubačských souborů má tuto Hubertskou mši ve svém repertoáru.
Její melodie jsou poměrně výrazné. Mnoho myslivců se v průběhu dvou desetiletí naučilo jednotlivé části mše nazpaměť, takže jejich mohutný zpěv doprovází vybrané části mše.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.