Přihlásit

Policisté si posvítili na desítky myslivců (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je devět hodin ráno, promrzlou zem zkrápějí kapky deště a tradiční dopolední klid v malé obci Příchovice na jihu Plzeňska narušuje nezvykle vysoký počet projíždějících aut.
Na některých jsou nálepky s loveckou tematikou, v některých za okny štěkají psi. Na kraji obce vozidla zastavují a vystupují z nich lidé s puškami. Místní se však nemusí obávat, jedná se totiž o myslivce, kteří ani přes nepřízeň počasí nezrušili naplánovaný hon.
Bezprostředně poté na místo přijíždí bílá felicie. Vystupují z ní dva policisté v černých uniformách a chvíli zaskočeným lovcům je vše jasné - policejní kontrola. Jakmile se strážci zákona myslivcům představí, pustí se ihned do práce. "Kontrolujeme technický stav zbraní, zbrojní průkaz, průkaz zbraně, lovecké lístky a alkohol," vysvětluje major Zdeněk Terč z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.
Zhruba po dvaceti minutách všech šestnáct účastníků honu odchází s úsměvem na tváři. Policisté u nich nezjistili žádný přestupek. Myslivci se pro změnu utvrdili v tom, že dodržovat pravidla se vyplácí. Jak potvrzuje jeden z lovců, časy, kdy se při honech zahřívali kořalkou, jsou dnes minulostí. "Dříve si někdo výjimečně štamprli nebo pivo dal, ale dneska už se člověk nesmí napít vůbec. Po konci honu odvezeme zbraně domů a až poté si sedneme," líčí Ladislav Jelínek.
Pro policisty však služba nekončí. "Jedeme do nedaleké obce Borovy, kde by se měl konat další hon," vysvětluje vedoucí odboru plukovník Milan Stejskal. Myslivce dlouho nehledají, zrovna totiž loví na poli poblíž silnice vedoucí na náves a po pár minutách se scházejí nad kořistí v podobě deseti bažantů. Pro policisty jasný signál k zahájení kontroly.
Zatímco strážci zákona všechny údaje pečlivě zapisují, myslivci už plánují, kde budou v honu pokračovat. Jeden z nich však nečekaně odbíhá směrem k zaparkovaným autům. "Neměl u sebe doklad ke zbrani, kterou musel předat jinému držiteli zbrojního průkazu. Doklad sice po chvíli přinesl, ale i tak se jedná o přestupek, který byl na místě vyřešen napomenutím," konstatuje Terč.

Stovky kontrolovaných
Kontroly obou honů prokázaly, že myslivci své povinnosti pečlivě dodržují. Dokazují to i policejní statistiky - během podzimu policisté na území Plzeňského kraje zkontrolovali 427 účastníků honů a prověřili technický stav 357 zbraní. Výsledek? Pouhý jeden přestupek.
Přitom dopátrat se honu je pro strážce zákona občas pořádným oříškem. Myslivci jsou totiž podle mysliveckého zákona povinni hlásit pouze hony na drobnou zvěř, naháňky na černou se paradoxně oznamovat nemusí. Hon navíc může být bez oznámení kdykoliv zrušen.
"Máme vytipovaná místa. Často účastníky honu nevidíme, ale z dálky slyšíme střelbu," popisuje Terč jednu z možností, jak se dopátrat kýženého výsledku. "Také to poznáte podle toho, že v obci na místě stojí více aut. Většinou jsou to offroady nebo starší osobáky," uzavírá Stejskal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.