Přihlásit

Bobr se objevil v Hostivici. Už pokácel strom (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody zaznamenali v hostivickém rybníku výskyt bobra. V této oblasti je ojedinělý

HOSTIVICE
V rybníku v Hostivici u Prahy se objevil bobr. Hlodavec na sebe upozornil ochránce přírody ohlodanými stromy a jedním pokáceným kmenem na břehu rybníka Kala přímo u místní naučné stezky.
Zda se zde bobr usadí natrvalo, není jasné. "Zatím je předčasné dělat závěry, je možné, že se zde bobři neusadí. Nicméně soustava rybníků okolo Hostivice je jednou z mála lokalit kolem Prahy, kde by i bobři měli šanci žít, pokud jim nebude vadit vysoká návštěvnost území," uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Hostivické rybníky se z přírodovědného hlediska vyznačují velkou pestrostí ptačích druhů, zejména těch vázaných na vodní prostředí. Právě proto tu svaz nechal vybudovat pozorovatelnu ptáků.
Podle ochránců přírody z Hostivice je pokácený dub vůbec prvním důkazem o výskytu bobra na tomto místě. Jedno zvíře se prý loni pohybovalo v nádrži v nedalekých Úhonicích a předloni v Loděnici na Kačáku a v okolí Svárova. "Možná jde o stejného jedince," dodali přírodovědci.
Bobr je zavalitý hlodavec s hustou srstí, který váží až třicet kilogramů. Jeho tělo je dokonale vybaveno pro život a pohyb ve vodě, má na zadních nohách blány a uzavíratelné nozdry. Pod vodou vydrží až dvacet minut. Známý je zejména stavěním hrází z větví a stromů, které kácí postupným okusováním. Ucpává tím toky a občas způsobuje lokální záplavy. Za škodnou ho tak považují vodohospodáři, myslivci nebo zemědělci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.