Přihlásit

Zajíci z Neratovicka mají nakažlivou brucelózu (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedaleko Neratovic myslivci před měsícem ulovili zajíce, u kterého byla později prokázána brucelóza. Tato bakteriální nemoc, jejímiž původci jsou hlodavci, je mezi zvířaty vysoce nakažlivá. A při neopatrném zacházení s infikovanými zvířaty je přenosná i na člověka.
Ředitel středočeské veterinární správy Zdeněk Císař potvrdil, že na katastrálním území obcí Neratovice, Mlékojedy a Tišice byla nařízena mimořádná veterinární opatření k prevenci a tlumení brucelózy. "Ohniskem nákazy bylo vyhlášeno kruhové území o poloměru jeden kilometr od místa ulovení zajíce polního. Vyhlásili jsme proto zákaz uvolňování všech zajíců, kteří byli v tomto prostoru odloveni, mezi veřejnost," řekl Zdeněk Císař k ochranným opatřením. Zároveň s tím byl nařízen zákaz odchytu zajíců i odevzdání a následné laboratorní vyšetření všech dohledaných uhynulých kusů zaječí zvěře v ohnisku nákazy.
Brucelóza je onemocnění, které se přenáší močí a trusem nakažených zvířat, ale také vzduchem nebo přímým kontaktem.
"Je proto obzvlášť důležité, aby lidé v případě, že naleznou uhynulého zajíce, s ním pokud možno vůbec nemanipulovali. Rozhodně ne bez gumových rukavic a bez použití dezinfekce," upozornil Zdeněk Císař.
"Jestliže někde zajíce objeví, měli by kontaktovat mysliveckého hospodáře, který se o kadáver postará," připomněl. Inkubační doba brucelózy je až osm týdnů. Mezi hlavní příznaky choroby patří opakující se horečky, celková slabost, nevolnost, nechutenství, bolesti svalů a kloubů nebo závratě. V případě, že se brucelóza neléčí, může dojít i ke zvětšení jater a sleziny, zánětům mízních uzlin, u mužů k zánětům varlat a následné neplodnosti. U těhotných žen pak může choroba vyvolat potrat. Léčba tohoto bakteriálního onemocnění přitom není složitá, řeší se za pomoci antibiotik a nezanechává trvalé následky. V České republice se brucelóza vyskytuje pouze u zajíců, ve světě je však rozšířena také mezi hospodářskými zvířaty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.