Přihlásit

Čeští ornitologové se opět připojují k mezinárodnímu sčítání vodního ptactva (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve více než sto zemích po celém světě začíná mezinárodní sčítání vodního ptactva.  Již po čtyřicáté osmé se k akci připojí i čeští ornitologové a ochránci přírody. Sčítání probíhá na stovkách lokalit po celé republice.

Mezinárodní akce sčítání vodního ptactva patří k celosvětově nejrozsáhlejším monitorovacím zoologickým projektům. Pomoci při něm mohou i dobrovolníci. "Sčítání už probíhá ve více než sto zemích a především v Evropě a v Asii," říká místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek a dodává: "U nás se tohoto sčítání zúčastní především členové České společnosti ornitologické, Českého svazu ochránců přírody a někteří amatéři. Hlavním cílem je porovnání početnosti zimujících vodních ptáků v návaznosti na minulé roky."
Sčítání probíhá o víkendu i v Plzni. "My budeme sčítat na řece Berounce, 56 říčních kilometrů z Plzně až do Zvíkovce. Sčítáme všechny vodní ptáky, to znamená od labutí přes ledňáčky až po divoké kachny, samozřejmě také lysky, poláky, hoholy a další," popisuje šéf plzeňské Záchranné stanice živočichů Karel Makoň a doplňuje: "Letos je to trochu složitější, protože jsou rozmrzlé hladiny rybníků. To znamená, že většina ptáků bude takzvaně rozcouraná po celém kraji."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.