Přihlásit

Medvědi na odstřel (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je jich hodně, lidí kolem nich přibývá, a tak zlobí. Medvědi grizzly napadají v Americe stáda dobytkářů a vláda uvažuje o jejich odstřelu.

Dosud jsou šestisetkilogramoví míšové ve Spojených státech chráněni. Od roku 1975 platí ve 48 státech Unie zákaz jejich lovu a federální vláda vynaložila dvacet milionů dolarů na udržení jejich stavů. To neznamená, že by se šediváci nestříleli. Loni jich v oblasti Yellowstonu zemřelo osmnáct kulkou zaměstnance národního parku nebo lovce v sebeobraně.
Podle údajů Chrise Servheena, koordinátora medvědích stavů federální služby pro ryby a zvěř (USFWS), které sdělil idažském listu The Daily Inter Lake, se v posledních letech počty medvědích obrů nemění. I druhá položka skóre souboje přírody s člověkem zůstává stabilní: v parku v posledních dvou letech medvědi napadli a zabili čtyři turisty.
Lov grizzlyů v Kanadě a na Aljašce je naopak legální a ročně jich tam lovci z asi 40 000 několik stovek zastřelí. Na severozápadu USA a nejvíce v Yellowstonském a Ledovcovém národním parku ve Wyomingu a Montaně jich dnes žije na 1600. Servheen tvrdí, že na soukromé a indiánské půdě žije nyní více grizzlyů než na federální.
Roku 2007 medvědi nakrátko přišli o status chráněného zvířete, ale federální soud o dva roky později rozhodnutí zvrátil.
Nyní se uvažuje o tom, že dohled nad medvědy předají federální instituce státním s právem udělovat v omezené míře povolení na odstřel. Do roku 2014 by přišlo zrušení úplného zákazu střelby na medvědy ve Wyomingu a později v Montaně. Určitě však nebudou ve Skalnatých horách loveni ve stejné míře jako vlci. Úřady států Idaho a Montana zrušily zákaz jejich odstřelu a v nové sezoně jich bylo do konce loňského roku zastřeleno dvě stě a ve Wyomingu šedesát.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.