Přihlásit

Lovecká hudba zazněla také z Hlásky (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani hromadná nehoda na dálnici z Olomouce do Ostravy nezabránila pěti desítkám mysliveckých trubačů, aby se sešli na Střední škole hotelnictví a služeb a Vyšší odborné škole v Opavě. Proběhl zde již třetí ročník zimního kurzu mysliveckých trubačů. Sedm lektorů vyučovalo hru na lesnici a borlici začínající i pokročilé trubače. Individuální hodiny se střídaly se společným nácvikem skladeb. I ti začínající, kteří poprvé drželi lovecký roh, se dokázali připravit na veřejný koncert, který se uskutečnil na Horním náměstí. Ačkoliv se s mysliveckými trubači nejčastěji můžete potkat v lese, kde jsou součástí honů, v poslední době jsou mnozí z těchto praktických trubačů schopni vystoupit i na koncertě České myslivecké Vánoce. Ten se koná v nejprestižnějším sále v České republice, v pražském Rudolfinu. Ale nejen při praktickém lovu je slyšet lovecká hudba. Myslivce provázejí tóny loveckých rohů, které k nám přivezl na sklonku 17. století hrabě František Antonín Sporck z Francie, v celém jejich mysliveckém životě. Bez vznešených tónů lesnic a borlic se neobejde žádná myslivecká svatba, křtiny, narozeniny, ale i poslední rozloučení s myslivcem. Myslivečtí trubači zahajují schůze, plesy, výstavy, střelecké i kynologické akce a setkání všeho druhu. V poslední době se staly velmi oblíbenými myslivecké dny. I zde mají lovečtí trubači své místo.
A protože hudba nezná hranice a velkou část našich dějin jsme prožívali společně s přáteli ze Slovenska, nemůže se nikdo divit, že těchto setkání se účastní také myslivečtí trubači ze Slovenska.

Návštěva ze Slovenska
Jedním z lektorů na letošním zimním kurzu byl také předseda Klubu trubačů Slovenské republiky Edmund Hatiar. Právě Slovensko prožívá renesanci loveckého troubení. V ne tak daleké minulosti se rozvinula velmi úzká spolupráce mezi kluby českých a slovenských trubačů. I v Opavě se setkal předseda KT ČMMJ Petr Šeplavý a jeho slovenský protějšek, aby vzájemně domluvili další spolupráci, především pak upřesnili průběh významného setkání v Prešově, kde bude 6. dubna 2013 odhalená pamětní deska významnému interpretovi, propagátorovi a skladateli lovecké hudby Josefu Selementovi, který se v městské části zvané Solivar v roce 1926 narodil. Dnes v České republice je v Klubu trubačů organizováno 600 členů a na Slovensku 150 členů. Pro členy Klubů zajišťuje vzdělávání na základě smlouvy Společnost mysliveckých trubačů pod vedením člena České filharmonie Petra Dudy.

Lesnica a borlice
Společnost mysliveckých trubačů má se vzděláváním zájemců o loveckou hudbu a hru na lovecké rohy letité zkušenosti. I díky vytrvalé práci lektorů se mohou trubači z Čech, Moravy i Slovenska postavit na slavná "prkna" Dvořákovy síně v Rudolfinu nebo reprezentovat své země na mezinárodních trubačských soutěžích. Je potřeba si uvědomit, že svoje muzicírování provádějí na přirozené lovecké rohy, které nemají žádné ventily. Mezi nejrozšířenější lovecké hudební nástroje patří lesnica a borlice v ladění B. Některé soubory hrají také na lesnice v ladění Es. Hra na tyto nástroje je náročná, protože veškeré tóny musí trubači vytvořit jen pomocí rtů bez pomoci ventilů. Nástroj tak poskytuje pouze přirozené tóny  tomu odpovídá i repertoár loveckých skladeb. V Evropě jsou nejrozšířenější německé lovecké signály. Česká a Slovenská republika mají každý své vlastní národní signály. O to se v roce 1936 zasloužil v České republice Antonín Dyk a u našich sousedů v roce 1970 zasloužilý umělec Tibor Andrašovan. Na jejich práci navázali v moderní historii další. Již zmiňovaný Josef Selement a současníci Petr Vacek, Petr Duda a mnoho dalších. Opavský zimní kurz je mezi trubači oblíben.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.