Přihlásit

Zajíci se chytili do tenat (/Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ročně odchytí Myslivecké sdružení Jestřáb z Kacákovy Lhoty sedmdesát ušáků

Vřeštění ušáků a pokřik naháněčů symbolizovaly už druhý odchyt zajíců polních. Ušáky do sítí odchytávalo Myslivecké sdružení Jestřáb z Kacákovy Lhoty. Spolek hospodaří na ploše 2400 hektarů,normovaný stav zajíců se pohybuje kolem tří set. Ročně jich tu odloví od padesáti do sedmdesáti kusů. Na okraji města za sběrným dvorem se sešla zhruba stovka lidí. Zvěř se tu drží v okrajových travinách. Myslivci nejdříve natahují sítě a pak všichni vyráží v rojnici za mohutného halasu. "Heja, heja, hop, hop, hou, hou," křičí naháněči a vyplašení zajíci kličkují po poli.

Jen počkej, zajíci!
Někteří jsou fikaní a podaří se jim rojnicí proběhnout. Jiní vyčkávají do poslední chvíle přimáčknuti k zemi.
Splývají s terénem, a tak na jednoho málem šlápnu. Zatleskám, vyskočí a uhání, co musíly stačí.
V zdejší lokalitě se jim daří, protože v blízkosti obytné zóny není pole ošetřováno chemicky. "Zajíce chytáme do tenat a pak je prodáváme kolegům. Minule jsme posílali zásilku do Přelouče, nyní posílíme okolní revíry," vysvětluje hospodář sdružení Milan Plechatý. Při posledním zátahu skončilo v dřevěných přepravkách 32 zajíců.
"Za vydělané peníze pořizujeme především léčivo pro doléčení zvěře," dodává.
Zajícům se v revíru daří díky relativně dobrým přírodním podmínkám a péči myslivců. Ti je v zimě dokrmují senem, řepou, kukuřicí a k okusu jim předkládají ořezané větve dřevin. V letní sezóně je pak chrání před zásahem zemědělské techniky.
"Před sečením procházíme louky a umísťujeme plašiče. Zvěř je varována a odvádí svá mláďata do bezpečí," vysvětluje smysl zákroku myslivec. Více snímků najdete na webových stránkách www.jicinsky.denik.cz/odchyt

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.