Přihlásit

Husy na jižní Moravě ukazují změnu klimatu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jižní Moravu přilétají každoročně přezimovat ptáci převážně ze severu. Někteří z nich patří mezi ohrožené druhy. Například orel mořský si oblíbil Novomlýnské nádrže. Některé ptáky ale už lidé v kraji neuvidí. Patří mezi ně například drop velký nebo linduška úhorní. I přesto je zvířat k pozorování dost. Někteří ornitologové se dokonce předhánějí v tom, kdo z nich uvidí největší počet druhů.

Jižní Morava
Přilétají, aby v klidu přečkali zimu. Jejich počty se ale každoročně snižují. Řeč je o ohrožených ptácích, kteří zimují na jižní Moravě. Patří mezi ně například berneška rudokrká, husa malá, raroh velký nebo i kriticky ohrožený orel mořský.
Podle ornitologa Josefa Chytila je právě orel mořský největším symbolem ohrožených ptáků. "V minulosti jeho počty rapidně klesaly kvůli pronásledování. Po zpřísnění zákonů se to trochu zlepšilo. V České republice zimuje jen několik párů. Ty k nám přilétají především z Polska, Skandinávie nebo pobaltských států či Ruska. Usazují se v blízkosti Novomlýnských nádrží, podél Nové Dyje nebo v Břeclavi," uvedl Chytil.

Jedí ryby i kukuřici
Zimující ptáci se na jižní Moravě živí rozmanitou potravou. "Vždy záleží na druhu. Například orel mořský loví především ryby," vysvětlil Chytil. Dodal, že severské husy, které u nás zimují v hojném počtu, se živí oštipováním ozimu nebo zbytky na kukuřičných polích.
Labutě zase pojídají trávy u břehu. "Občas se krmí i na poli s řepkou nebo vojtěškou. Potápiví ptáci ve vodě loví měkkýše, nejčastěji slávičku mnohotvárnou," upřesnil Milan Polák z Břeclavi, který se věnuje focení ptáků.
Nebezpečí pro zimující opeřence představuje otrávená újeď. "Ta je nebezpečná pro dravce. Myslivci pomocí ní likvidují škodnou. Je to ale zakázané. Pytláci kvůli přísnějším zákonům pro ptáky nebezpeční nejsou," vysvětlil ochránce přírody Matěj Sehnal z Brna.
Počty zimujících ptáků, kteří na jižní Moravu ve většině případů přilétají ze severu, se v kraji každým rokem mění. Některých ptáků přibývá a některých ubývá. Záleží hodně na počasí. "Například když v zimě napadne sníh, mizí husy, nemohou se totiž dostat k potravě. Kvůli klimatickým změnám u nás spíše zimují druhy, které by k nám před několika lety normálně nezavítaly," uvedl předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické David Horal.

Pravidelné sčítání
Horal dodal, že změna je viditelná třeba u zimujících hus. "Tradičně u nás zimují tři druhy. Dohromady jich přilétá až padesát tisíc. Je zajímavé, že před patnácti lety převažovala husa polní. Husa běločelá a husa velká byly velkou vzácností. Teď je to přesně naopak. Převažují běločelé a velké u nás zimují čím dál častěji," popsal situaci Horal.
Zvraty a výkyvy pozorují ornitologové díky pravidelnému sčítání. "Na největších vodních plochách, jako jsou Novomlýnské nádrže nebo rybníky Lednicko­Valtického areálu, počítáme ptáky jednou měsíčně. Husy se třeba lépe počítají na polích. V každém případě to chce cvik," řekl ornitolog Josef Chytil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.