Přihlásit

Mráz ztížil zvěři cestu za potravou (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucký kraj
Zvěř nemá v zimě snadný život. Ta letošní zatím není nijak krutá, hlavně menší zvířata a ptactvo se však hůře dostávají k potravě. Především v posledních dnech se situace zhoršila tím, že sněhovou pokrývku sevřela ledová krusta. Myslivci proto dodávají svěřencům potravu i několikrát týdně a kontrolují, zda zvířata v lesích a na polích nestrádají.
"Dosavadní průběh zimy zvěři nijak neuškodil. Zima je spíše mírná. Problém nastal až v posledních třech dnech, kdy se vytvořila silnější ledová krusta. Srnčí a dančí zásadně nevadí, ale zajíci, bažanti, koroptve, ti jsou na tom podstatně hůře," popsal Ladislav Havelka, revírník z Náměště na Hané. Spravuje honitby o celkové rozloze dva a půl tisíce hektarů.
Myslivci proto v těchto dnech i několikrát týdně vyrážejí s potravou ke krmelcům a na pole. "Rozvážíme po poli krmnou řepu a děláme koleje, aby se zvěř dostala i na minerální zem a mohla si tam něco najít," uvedl. Krmiva mají myslivci dostatek. "Nemáme problém. Krmíme ječmenem, kukuřicí, siláží, krmnou řepou, vojtěškou," vypočítával jídelníček volně žijících druhů zvířat v zimě.
Pokud by někdo chtěl pomoci, myslivci zájemce neodmítnou. Určitě by se měli spojit s mysliveckým sdružením nebo lesní správou. "Neradi bychom viděli v krmelci staré pečivo a chléb. Zejména srnčí zvěři to nedělá dobře. Nejvhodnější je mrkev, jablka, ořechy," poradil Ladislav Havelka, který v příštím týdnu vyrazí naplnit krmelce společně s místními školáky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.