Přihlásit

Karel Schwarzenberg v Sýkořici často není, přesto má zde podporu (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sýkořice
Prezidentský kandidát Karel Schwarzenbergse ve svém trvalém bydlišti v Sýkořici na Rakovnicku často nevyskytuje. Jeho lovecký zámeček Dřevíč je totiž schovaný v křivoklátských lesích několik kilometrů za obcí, kterou tak nemusí při cestě domů ani projíždět. Přestože se podle některých na obecním dění nepodílí, tak mu řada místních fandí.
Schwarzenbergovo volební vítězství by podle nich mohlo zvednout prestiž obce. Některým lidem vadí, že si kolem zámku buduje plot.
V Sýkořici trvale žije kolem 500 obyvatel. Obec obklopená lesy je především známou chatovou oblastí v kopcích nad řekou Berounkou, kde je zhruba 800 rekreačních sídel, mnohé z nich patří chatařům a chalupářům z Kladenska.
V ulicích skoro nikdo nebyl, občas po hlavní silnici projelo auto a dopoledne se obcí rozléhaly pouze hlučné přístroje některého ze zdejších kutilů. Nadcházející druhé kolo voleb nepřipomínaly ani jinde všudypřítomné billboardy nebo plakáty kandidátů.
"Volit jsem v prvním kole nebyl a nebudu ani ve druhém, ale kdyby vyhrál, tak by to asi bylo pro obec dobré," uvedl starší muž, jenž o berlích vycházel jednu z místních strmých ulic. Shodlo se s ním také několik lidí, kteří čekali na starostu na obecním úřadě. "Hlavně by byla Sýkořice častěji v televizi," prohlásil jeden z nich.
Na Schwarzenberga si naopak postěžovalo několik starousedlíků v hospodě, kterým se nelíbilo, že bude jeho zámek oplocen. Mohlo by to podle nich totiž způsobit problémy při migraci zvěře.
I přes tyto různé názory Schwarzenberg v prvním kole voleb v Sýkořici zvítězil s téměř 42 procenty hlasů. Jeho protivník Miloš Zeman skončil druhý s více než 25 procenty.
Dřevíčský zámek současného ministra zahraničí je ve strmém kopci vedoucím od Sýkořice do Nižboru. Část objektu je možné vidět už od hlavní silnice, před zámkem je brána a značka upozorňující, že je tam zakázán vstup pro cizí. Vedle brány jsou základy budoucího plotu.
Lovecký barokní zámek nechali na místě někdejší myslivny postavit na začátku 18. století Fürstenberkové, kterým patřilo křivoklátské panství. Rodu patřil zámek až do roku 1929, kdy ho koupil stát a udělal z něj lesní správu. Později se z něj podle starosty Jiřího Šulce stalo rekreační a školicí středisko a Schwarzenberg jej koupil v 90. letech.
"On tam moc nepůsobí, protože většinou žije v Praze. Ale když má čas, tak si tam jede odpočinout," uvedl Šulc.
Podle něj se možný budoucí prezident na dění v obci příliš nepodílí, protože na to nemá čas. Lidé mají možnost ho potkat hlavně tehdy, když jde volit.
"Zvolení pana Schwarzenberga by pro nás byla spíš taková čest nebo zviditelnění obce, ale žádný jiný přínos, třeba ekonomický, by to nemělo," dodal Šulc.
Ze známých lidí v Sýkořici nežije pouze Schwarzenberg, ale od loňska je první čestnou občankou také oštěpařka Bára Špotáková, jejíž přítel tam žije. "Zúčastňuje se tady mnoha akcí. Jakmile má volno,tak je tady," uvedl o Špotákové starosta.
Schwarzenberg a Zeman se v přímé volbě o Pražský hrad utkají v pátek a sobotu. Vítězem prvního kola se stal Zeman, Schwarzenberg za ním zaostal zhruba o 41 700 hlasů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.