Přihlásit

Podle vědců je návrat zubrů do volné přírody v Česku možný (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 30. ledna (ČTK) - Česko patří k evropským zemím, které mají vhodné podmínky pro návrat ohrožených zubrů do volné přírody. Dnes to na tiskové konferenci v Praze uvedli odborníci z Akademie věd, když představili studii Návrat zubra evropského do České republiky. Přelomová je podle nich tím, že vyvrací mýty bránící návratu těchto zvířat do České republiky. Patří k nim, že potřebují rozsáhlé oblasti hlubokých a listnatých lesů.

"Zubři se v posledních desetiletích vrátili do přírody v mnoha zemích, které mají obdobné podmínky jako Česká republika," argumentoval ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Podle spoluautora studie Miloslava Jirků z Biologického centra Akademie věd žije v Litvě jejich stabilní populace v mozaikovité kulturní krajině s fragmenty lesů, loukami a zemědělskými kulturami. V Bělorusku prosperují v jehličnatých lesích, které tvoří převažující podíl dřevin i v tuzemsku.

Nejnovější zahraniční výzkumy ukazují, že střední Evropa je pro rozšíření zubrů vhodnějším regionem, než se donedávna předpokládalo. Kdy by se tak mohlo stát, odborníci zatím netuší, i když se Česko přijetím závazné směrnice oficiálně zavázalo podporovat navracení původních vyhynulých druhů do volné přírody. Upravit by se musela i legislativa.

Zubři u nás vyhynuli ve 14. století. O jejich někdejším rozšíření svědčí místopisné názvy. Hned tři jména obcí Zubří (v okresech Vsetín, Chrudim a Žďár nad Sázavou), Zubrnice (okres Ústí nad Labem) a vodních toků Zubřina a Zubřinka. Zubr je ve znaku pánů z Pernštejna (černá hlava zubra se zlatým provazcem protaženým chřípím) či Auerspergů (vzpínající se zubr).

Mezinárodní studie identifikovaly v Česku oblasti vhodné pro návrat zubrů do volné přírody (například Boletice, Doupovské hory, Libavá). Loni byli zubři vypuštěni do obory Židlov v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Přitom Česko se po desetiletí významně podílelo na záchraně tohoto druhu; v rámci někdejšího Československa bylo po Polsku dokonce druhou zemí na světě v počtu v zoo odchovaných zvířat.

V současné době žije zhruba 4000 těchto největších suchozemských obratlovců Evropy, z toho polovina v přírodě. Samci dosahují hmotnosti až 920 kilogramů, samice o polovinu méně. Po první světové válce byly vyhubeny volně žijící populace na Kavkaze a v polské Beloveži, druh přežil jen díky chovu v zajetí. Dnes se vrací do Polska, Ruska, Litvy, Španělska, Běloruska, Německa, Slovenska a na Ukrajinu. Návrat se chystá v Nizozemí, Srbsku a Rumunsku. Podle vědců by byl návrat tohoto druhu jedním ze způsobů, jak Česko zařadit do první ligy v ochraně životního prostředí. Celá studie je ke stažení na adrese: http://www.ceska-krajina.cz/navratzubru

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.