Přihlásit

Na nezodpovědné myslivce by mohl přijít i exekutor (Ekonom)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předseda Asociace soukromého zemědělství odpovídal čtenářům Ekonomu

Divočáků v Česku žije kolem 400 tisíc a Agrární komora odhaduje, že jen loni na rozdupaných a "sežraných" polích připravili zemědělce nejméně o jednu miliardu korun.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka je tato situace dalším důvodem pro přechod od přežívajícího spolkového myslivectví ke komerčnímu modelu založeném na byznysu mezi vlastníky či nájemci pozemků, specializovanými správcovskými agenturami a profesionálními lovci.

Prvním krokem k posunu tímto směrem je úsilí soukromých zemědělců posílit v honitbách vliv nájemců, kteří hospodaří na zhruba 70 procentech půdy. Zajistit to má novela mysliveckého zákona připravovaná resortem zemědělství. "Nejhorší bude, když se neudělá nic. Spory se vyhrotí a začnou rozhodovat soudy," varuje Stehlík. Dovede si představit i okamžik, kdy na myslivce, v jehož revíru divočáci "přeorají" sedlákovi pole, přijde exekutor.

Josef Stehlík odpovídal čtenářů Ekonomu v on-line rozhovoru, který proběhl v pátek 19. dubna.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.