Přihlásit

Frýdštejnem znělo "halali" profesoru Javůrkovi (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzpomínková slavnost připomněla 30 let od úmrtí nestora české myslivosti a 90 let od vzniku Českomoravské myslivecké jednoty

Frýdštejn
Významnou událost si uplynulou sobotu připomněli členové Mysliveckého sdružení Jenišovice - Bezděčín, Borek - Voděrady a obec Frýdštejn na Jablonecku. Přímo před obecním úřadem slavnostně odhalili pamětní desku nestorovi české myslivosti a spisovateli, profesoru Jaromíru Javůrkovi.
Letos v únoru totiž uplynulo přesně 30 let od úmrtí autora "bible" českých myslivců - slavné Halali, s podtitulem Lovecké vzpomínky, která v sobě jedinečným způsobem kloubí teoretické poznatky s praktickými zkušenostmi a prvky beletrie.

Nestor české myslivosti
Členové mysliveckých sdružení si zároveň připomněli 126 let od narození profesora Javůrka a 90. let založení Českomoravské myslivecké jednoty a zároveň významného časopisu Myslivost.
"Profesor Javůrek vychoval stovky adeptů myslivosti, ale především k lásce a k ochraně přírody, v tom byl vlastně průkopníkem," řekl jeden z iniciátorů akce a autor pamětní desky, umělecký rytec a člen mysliveckého sdružení Jenišovice - Bezděčín Roman Provazník.
Na Frýdštejně strávil profesor Javůrek podstatnou část svého života. Odstěhoval se sem sice už v penzi, přesto tu ale pokračoval ve své bohaté činnosti ve prospěch myslivosti. "Známé jsou jeho strhující přednášky, které pořádal v Jablonci nad Nisou či Turnově a na kterou lidé chodili až zdaleka," připomněl Roman Provazník. U příležitosti zmíněných výročí také navrhl a vyrobil pamětní medaile.
Součástí vzpomínkové akce byla i výstava uspořádaná v prostorách OÚ Frýdštejn, která přiblížila ve fotografiích, dokumentech i loveckých trofejích život a tvorbu profesora Javůrka.

Sv. Hubert i slavní trubači z Valdštejna
Kromě mnoha významných hostů a členů mysliveckých sdružení ze širokého okolí, byli přítomni i jeho potomci . Slavnostní atmosféru pak umocnily fanfáry v podání Valdštejnských trubačů a přítomnost členů Řádu sv. Huberta z Kuksu.
"Při takových významných slavnostech je to běžné dodržování zvyklostí," přiblížil Roman Provazník tradici, kterou v Čechách založil už hrabě Špork. U příležitosti odhalení pamětní desky profesoru Javůrkovi také vyšel Pamětní list.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.